2023 genel seçimlerinde propaganda
Propaganda in the 2023 general elections
  1. Tez No: 906146
  2. Yazar: ZEYNEL GÜNDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN EKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Propaganda, Siyasi Propaganda, 2023 Seçimleri, Seçim İttifakları, Propaganda, Political Propaganda, 2023 Elections, Electoral Alliances
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Önemi her geçen gün artan propagandanın geçmişi insanlık tarihi kadar eskidir. Propaganda literatürde bir fikir, öğreti, ideoloji, düşünce veya inancı kalabalık halk kitlelerine tanıtmak; kabul ettirmek veya halk arasında yaymak amacıyla kitap, gazete, dergi, resim, afiş, televizyon ve internet gibi; yazılı, görsel, işitsel ve teknolojik pek çok araçlarla zenginleştirilen faaliyetler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Propaganda, tarihin en eski dönemlerinden beri insanları bir ülkü etrafında toplama, toplumu bir savaşa ikna etme, savaşta rakibin moralini bozma, bir inancı yayma veya seçim dönemlerinde siyasi destek sağlamak amaçlarıyla sıklıkla kullanılmıştır. Zamanla halk kitleleri üzerindeki etkisi anlaşılınca üzerine bilimsel çalışmalar yapılmış ve propaganda sistemli bir hal almıştır. Günümüzde sanat, siyaset, halkla ilişkiler, sosyoloji, uluslararası ilişkiler ve askeri çalışmalar başta olmak üzere pek çok alanda propaganda üzerine bilimsel çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Propagandanın; sinema, televizyon, afiş, radyo, kitap, gazete, dergi, internet ve internet tabanlı yapay zekâ gibi yazılı, görsel, işitsel ve teknolojik pek çok araçla destekleniyor olması günümüzdeki etkinliğini ve ikna gücünü muazzam bir şekilde artırmıştır. Son birkaç yüzyılda demokrasilerin artması ve iktidarların seçimle belirlenmesi sebebiyle propaganda siyasetin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Ülkemizde ise siyasi propagandanın etkinliği çok partili hayata geçişiyle birlikte artmış ve o tarihten bu güne yapılan bütün seçimlerde, seçimlere katılan siyasi parti liderleri siyasi propagandayı özenle kullanmışlardır. Bu çalışma ile Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilen seçimlere katılan cumhurbaşkanı adaylarının ve siyasi parti liderlerinin gerçekleştirdikleri siyasi propaganda faaliyetlerinin açıklanması amaçlanmıştır. Çalışmada ilk önce bilgi toplamak amacıyla literatür araştırması yapılmıştır. Çalışmanın sonraki süreçlerinde cumhurbaşkanı adaylarının ve seçime katılan parti liderlerinin mitinglerde ve televizyon programlarında yaptıkları konuşmalar ile liderlerin seçim beyannameleri incelenmiştir. Ayrıca partilere ve liderlere ait web sitelerinden konu ile alakalı bilgiler derlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The history of propaganda, whose importance is increasing day by day, is as old as human history. In literature, propaganda is defined as a set of activities enriched with many written, visual, auditory and technological tools such as books, newspapers, magazines, pictures, posters, television and the internet in order to introduce an idea, doctrine, ideology, thought or belief to the masses, to have them accepted or to spread them among the people. Propaganda has been frequently used since the earliest periods of history for the purposes of gathering people around an ideal, convincing the society for a war, demoralizing the opponent in a war, spreading a belief or providing political support during election periods. Over time, when its effect on the masses was understood, scientific studies were conducted on it and propaganda became systematic. Today, it is known that scientific studies on propaganda are conducted in many fields, especially in art, politics, public relations, sociology, international relations and military studies. Propaganda; The fact that it is supported by many written, visual, auditory and technological tools such as cinema, television, posters, radio, books, newspapers, magazines, the internet and internet-based artificial intelligence has increased its effectiveness and persuasive power today tremendously. In the last few centuries, propaganda has become an indispensable element of politics due to the increase in democracies and the determination of governments by elections. In our country, the effectiveness of political propaganda has increased with the transition to multi-party life and in all elections held since then, political party leaders who participated in the elections have used political propaganda meticulously. This study aims to explain the political propaganda activities carried out by the presidential candidates and political party leaders who participated in the elections held in May 2023. In the study, a literature review was first conducted to collect information, and then the speeches of the presidential candidates and party leaders who participated in the elections at rallies and television programs and the election declarations of the leaders were examined. In addition, information related to the subject was compiled from the websites of the parties and leaders.