Karaman'da kadın: Sosyolojik bir araştırma
Woman in Karaman: Sociological reserch
- Tez No: 906181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET UĞRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyet Rolleri, Cinsiyet Eşitsizliği, Kadın, Karaman'da Kadın, Gender, Gender Roles, Gender Inequality, Women, Women in Karaman
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kadın ve erkek kelimeleri biyolojik olarak bir cinsiyet belirtmektedir. Toplumsal cinsiyet kavramı ise cinsiyet kavramının kadın ve erkeği toplumsal olarak tanımlamada yetersiz kaldığı savunularak sosyal bilimler alanına dahil edilmiştir. Toplumsal cinsiyet kavramı toplum içindeki kadın ve erkeğin kültür, din, siyaset ya da ekonomi gibi alanlarla olan bağını ortaya koymayı amaçlamış ve bu doğrultuda pek çok yaklaşım ve kuram ortaya atmıştır. Bu çalışma, Karaman'da yaşayan kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunları ve toplumsal cinsiyet rollerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma, sosyo- ekonomik ve kültürel faktörlerin kadınların sosyal rollerine etkisini analiz ederken, onların toplum içinde nasıl bir kimlik ve yaşam biçimi oluşturduklarını da değerlendirecektir. Böylece, kadınların sosyal yaşamdaki varlıklarını ve mücadele stratejilerini sosyolojik açıdan anlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda bu çalışma ile toplumsal cinsiyetin kabuk değiştiren yanları veya çözüme kavuşmayan tartışmaları başta Feminist Teori olmak üzere ve güncel örnekler üzerinden teorik yaklaşımlar ve alanda ismini duyurmuş önemli araştırmacı, sosyal bilimcinin düşünceleriyle harmanlanarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The terms“woman”and“man”refer to biological sexes, while the concept of gender is introduced in the social sciences, arguing that the concept of sex is insufficient in socially defining women and men. The concept of gender aims to reveal the relationship between women and men and areas such as culture, religion, politics, and economics within society, and in this context, various approaches and theories have emerged. This study aims to examine the problems women living in Karaman face in social life and their gender roles. The research will analyze the impact of socio-economic and cultural factors on women's social roles while also evaluating how these women shape their identity and lifestyle within society. In this way, the study seeks to understand the presence and struggle strategies of women in social life from a sociological perspective. Additionally, the study aims to present the changing aspects or unresolved debates of gender, particularly through Feminist Theory, combined with theoretical approaches and the thoughts of prominent researchers and social scientists in the field, along with contemporary examples.