Calcaneal epinli hastalarda gastrocnemıus ve hamstrıng kas esnekliğinin spinal mobilite ile ilişkisi
Relationship between gastrocnemius and hamstring muscle flexibility and spinal mobility in patients with calcaneal epin
- Tez No: 906239
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET AYHAN ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Spinal mobilite, hamstring, gastroknemius, esneklik, Spinal mobility, hamstring, gastrocnemius, flexibility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET CALCANEAL EPİNLİ HASTALARDA GASTROCNEMİUS VE HAMSTRİNG KAS ESNEKLİĞİNİN SPİNAL MOBİLİTE İLE İLİŞKİSİ Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ayhan ORAL Kasım 2024 59 Sayfa Kalkaneal epin kalkaneusun inferiorunda radyolojik olarak tespit edilen kemik çıkıntısı ile birlikte seyreden plantar topuk ağrısıdır. Kalkaneal epinli bireyler topuk bölgesindeki ağrı nedeniyle topuk temasından kaçınmaktadır. Bu kaçınma ayağın daha uzun süre plantar fleksiyon pozisyonunda kalmasına neden olmaktadır. Plantar fleksiyonda kalma süresinin uzaması sonucu pozisyonu korumak amacıyla gastroknemius aktivasyonu artmaktadır. Yüzeyel Arka Hat (YAH) plantar fasya, hamstring kasları, sakrolumbal fasya, gastroknemius kası, erektör spina. epikranial fasyadan meydana gelmektedir. YAH'ı oluşturan yapıların birinde görülen değişikliğin hat içerisinde olan diğer yapıları da etkilediği gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı spinal mobilite, gastroknemius ve hamstring kaslarının esnekliği arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya 18-50 yaş aralığında kriterleri sağlayan 49'u kadın olmak üzere 60 birey dahil edildi. Bireylerin değerlendirilmesinde Gastroknemius Esneklik Testi, Modifiye Schober Testi, Hamstring Esneklik Testi kulllanıldı. Bireylerin ağrı şiddetlerinin kaydedilmesinde Numerik Ağrı Skalası (NAS) kullanıldı. Çalışma sonucunda gastrocnemius esnekliği ile spinal mobilite arasında bir ilişki bulunamamıştır. Hamstring esnekliği ile spinal mobilite arasında bir ilişki bulunamamıştır. Hafif şiddette ağrısı olan bireylerin hamstring kas esnekliği ile gastroknemius kas esnekliği arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişki bulunmuştur (r=-0,648, p=0,031) Sonuç olarak, kalkaneal epinli hastalarda gastroknemius ve hamstring kas esneklikleri ile spinal mobilite ile arasında ilişki bulunmamasına rağmen ağrılı bireylerde yüzeyel arka hatta bulunan kasların esnekliklerinin değişmesi biyomekanik bir uyum olduğunu düşündürebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN GASTROCNEMIUS AND HAMSTRING MUSCLE FLEXIBILITY AND SPINAL MOBILITY IN PATIENTS WITH CALCANEAL EPIN Kırıkkale University Graduate School of Health Sciences Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Master Thesis Supervisor: Dr. Instructor Member Muhammet Ayhan ORAL November 2024 59 pages Calcaneal epin is a plantar heel pain with radiologically detected bony prominence at the inferior aspect of the calcaneus. Individuals with calcaneal epin avoid heel contact due to pain in the heel area. This avoidance causes the foot to remain in the plantar flexion position for a longer period of time. As a result of prolonged plantar flexion, gastrocnemius activation increases in order to maintain the position. The superficial arch consists of the plantar fascia, hamstring muscles, sacrolumbal fascia, gastrocnemius muscle, erector spinae and epicranial fascia. It has been shown that a change in one of the structures that make up the ACL also affects the other structures in the line. The aim of our study was to evaluate the relationship between spinal mobility and flexibility of the gastrocnemius and hamstring muscles. The study included 60 individuals between the ages of 18-50 years, 49 of whom were women. Gastrocnemius Flexibility Test, Modified Schober Test, Hamstring Flexibility Test were used to evaluate the individuals. Numeric Pain Scale (NAS) was used to record the pain intensity of the individuals. As a result of the study, no relationship was found between gastrocnemius flexibility and spinal mobility. No relationship was found between hamstring flexibility and spinal mobility. A moderate negative correlation was found between hamstring muscle flexibility and gastrocnemius muscle flexibility in individuals with mild pain (r=-0.648, p=0.031). In conclusion, although there was no relationship between gastrocnemius and hamstring muscle flexibility and spinal mobility in patients with calcaneal epin, the change in the flexibility of the muscles located in the superficial posterior line in painful individuals may suggest a biomechanical adaptation.