Kayıp yaşamış yetişkinlerde suçluluk ve utanç duygularının psikolojik esneklik ve öz-şefkatle ilişkisinin incelenmesi
The relationship between guilt and shame and psychological resilience and self-compassion in bereaved adults
- Tez No: 906364
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz-Şefkat, Psikolojik Esneklik, Suçluluk, Utanç, Yas, Self-Compassion, Psychological Flexibility, Guilt, Shame, Grief
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ölüme bağlı kayıp yaşayan yetişkinlerde suçluluk ve utanç gibi bazı zorlayıcı duygular ortaya çıkabilmektedir. Her ne kadar akut yas döneminde bu duyguların ortaya çıkması normal olsa da suçluluk ve utanç duygularının şiddetinin yüksek olması ve kayıptan altı ay sonra yoğun bir şekilde devam etmesi bireyin yaşamını büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple, bu zorlayıcı duyguların etkili bir şekilde düzenlenebilmesine yardımcı olan mekanizmaların ortaya çıkarılması yasa alan açabilmesi açısından oldukça önemlidir. Olumsuz duyguların giderilmesinde bireyin kendisini ve yaşamını olduğu gibi kabul etmesine yardımcı olan öz-şefkat ve psikolojik esneklik becerileri önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırmanın amacı ölüme bağlı kayıp yaşayan yetişkinlerde suçluluk ve utanç duygusunun öz-şefkat ve psikolojik esneklik ile olan ilişkisini incelemektir Araştırma 22-51 yaş arasındaki 533 katılımcıyla yapılmıştır. Araştırmada Suçluluk ve Utanç Ölçeği, Öz-Anlayış Ölçeği, Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular, ölüme bağlı kayıp yaşayan yetişkinlerde öz-anlayışın utanç ile negatif yönde, psikolojik esneklik ile pozitif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ek olarak, psikolojik esnekliğin suçluluk ile pozitif, utanç ile negatif yönlü bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Kaybın üzerinden geçen zamanın katılımcıların öz-anlayış ve psikolojik esneklik düzeyleri üzerinde anlamlı etkisi bulunmuştur. Yapılan ileri analizler, psikolojik esnekliğin ve öz-anlayışın utancı negatif yönde anlamlı bir şekilde yordadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Adults experiencing bereavement due to death may encounter challenging emotions such as guilt and shame. While the emergence of these emotions is normal during the acute grief period, high intensity of guilt and shame and their persistence beyond six months after the loss can significantly disrupt an individual's life. Therefore, identifying mechanisms that effectively regulate these challenging emotions is crucial for facilitating the grieving process. Self-compassion and psychological flexibility, which help individuals accept themselves and their lives as they are, play a significant role in alleviating negative emotions. This study aims to examine the relationship between guilt and shame and self-compassion and psychological flexibility in adults who have experienced bereavement. The research was conducted with 533 participants aged between 22 and 51. The study employed the Guilt and Shame Scale, the Self-Compassion Scale, and the Psychological Flexibility Scale. The findings indicate that self-compassion is significantly negatively correlated with shame and positively correlated with psychological flexibility in adults who have experienced bereavement. Additionally, psychological flexibility was found to be positively correlated with guilt and negatively correlated with shame. The time elapsed since the loss was found to have a significant impact on participants' levels of self-compassion and psychological flexibility. Further analyses revealed that psychological flexibility and self-compassion significantly predict shame in a negative direction