Çocuğu oyun terapisine gelen ebeveynlerde öz-şefkat düzeyinin içgörü seviyesi ve zihinselleştirme kapasitesi arasındaki aracı rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of self compassion level between insight level and mentalization capacity in parents whose children come to play therapy
  1. Tez No: 906390
  2. Yazar: TUĞBA METİN ULUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YILDIZ BURKOVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinselleştirme, Öz Şefkat, İçgörü, Oyun Terapisi, Ebeveyn tutumları, Mentalization, Self-Compassion, Insight, Play Therapy, Parental attitudes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bir danışmanlık merkezinde oyun terapisi desteği alan çocukların ebeveynleri ile gerçekleştirilen bu araştırmaya yaşları 26 ile 47 arasında değişen 100 ebeveyn katılmıştır. Bu araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyo-Demografik bilgi formu, İç Görü Ölçeği, Öz Şefkat Ölçeği ve Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın istatistik verileri IBM SPSS Statistics 22 programında yapılmıştır. Ölçeklerin boyutlarının birbirleriyle ve demografik değişkenlerle aralarındaki korelasyonlar Pearson Korelasyon Analiziyle hesaplanmıştır. Ebeveynlerin Öz Şefkat değerlerinin İçgörü Düzeyleriyle Zihinselleştirme Kapasitesi arasındaki aracı rolünü incelemek amacıyla Process Macro'daki (Hayes, 2022) 4. Model % 95 güven aralığında 5000 tekrarlı örneklem yöntemiyle kullanılmıştır. Yapılan basit aracılık analizleri sonuçlarına göre Öz Şefkatin aracı rol oynadığı gözlenememiştir. Özşefkat ile içgörü arasında olumlu orta kuvvette bir ilişki gözlenmiştir. Çocuğunu Tanıma Miktarı ile Ebeveyn İçsel Düşünme İşlevselliği Ölçeği Zihinsel Durumlara İlgi ve Merak boyutu toplam değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı, olumlu ve zayıf bir ilişki gözlenmiştir. Ayrıca, Çocuğunu Tanıma Miktarı ile Zihinsel Durumlarda Kesinlik arasında istatistiksel olarak anlamlı, olumlu ve zayıf bir ilişki gözlenmiştir
Özet (Çeviri)
100 parents aged between 26 and 47 participated in this research, which was conducted with the parents of children receiving play therapy support at a counseling center in the Üsküdar district of Istanbul. In this study, Socio-Demographic Information Form developed by the researcher, Insight Scale, Self-Compassion Scale and Parental Reflective Functioning Scale were used. The statistical data of the study were analyzed using IBM SPSS Statistics 22 program. The correlations between the dimensions of the scales with each other and with demographic variables were calculated by Pearson Correlation Analysis. In order to examine the mediating role of parents' Self-Compassion values between Insight Levels and Mentalization Capacity, the 4th Model in Process Macro (Hayes, 2022) was used with 5000 repeated samples at 95% confidence interval. According to the results of simple mediation analyses, it was not observed that Self-Compassion played a mediating role. Positive relationship was observed between self-compassion and insight. A statistically significant, positive and weak relationship was observed between the amount of knowing the child and the total values ​​of the Parental Reflective Functioning Scale Interest in Mental States and Curiosity dimension. Additionally, a statistically significant, positive and weak relationship was observed between the Amount of Knowing the Child and Mental States.