İhracat performansı ve uluslararası pazar seçiminde rekabet istihbaratı ve bilgi yönetiminin rolü: Mobilya sektöründeki ihracatçı işletmeler üzerine bir uygulama
The role of competitive intelligence and knowledge management in export performance and international market selection: An application on exporting enterprises in the furniture industry
- Tez No: 906455
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR UNCUOĞLU YOLCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Rekabet İstihbaratı, Bilgi Yönetimi, Uluslararası Pazar Seçimi, İhracat Performansı, Competitive Intelligence, Knowledge Management, International Market Selection, Export Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, rekabet istihbaratı ve bilgi yönetiminin ihracat performansı ve uluslararası pazar seçimi üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda rekabet istihbaratı ve bilgi yönetimi kavramlarının uluslararası pazar seçimi ve ihracat performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla Türkiye mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve ihracat sıralamasında ilk binde yer alan firmalar araştırmanın evreni olarak seçilmiştir. Tez çalışması kapsamında Aralık 2022 – Nisan 2023 tarihleri arasında, evreni oluşturan ilk bin firmadan 464 firma örneklem olarak seçilmiştir. Anket uygulaması sonucu elde edilen sonuçlara göre rekabet istihbaratı ile ihracat performansı arasındaki ilişkide, uluslararası pazar seçiminin aracı etkisi olduğu; aynı şekilde bilgi yönetimi ile ihracat performansı arasındaki ilişkide de uluslararası pazar seçiminin aracı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, işletmelerin rekabetçi stratejiler geliştirme süreçlerinde rekabet istihbaratı ve bilgi yönetimini nasıl kullanabilecekleri konusunda önemli bir yol gösterici sunmaktadır. Bu bulgular ayrıca, uluslararası pazarlarda başarıya giden yolun, doğru bilgi yönetimi ve rekabet istihbaratı stratejilerinin etkili bir şekilde kullanılmasından geçtiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of competitive intelligence and knowledge management on export performance and international market selection. To achieve this, the effects of competitive intelligence and knowledge management on international market selection and export performance are analyzed within Turkey's furniture sector. The study population consists of the top 1,000 exporting firms in the furniture industry, with 464 companies selected as a sample between December 2022 and April 2023. According to the results obtained from the survey application, market selection has a mediating effect in the relationship between competitive intelligence and export performance; Likewise, it has been determined that market selection has a mediating effect on the relationship between knowledge management and export performance. The findings provide important guidance on how businesses can use competitive intelligence and knowledge management in the process of developing competitive strategies. These findings also reveal that the path to success in international markets is through the effective use of correct knowledge management and competitive intelligence strategies.