Nietzsche'de insan ve toplum
Human and society in Friedrich Nietzsche
  1. Tez No: 906456
  2. Yazar: ERDEM CEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle kültürü, Popüler Kültür, Nihilizm, Yabancılaşma, Mass Culture, Popular Culture, Nihilism, Estrangement
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sistematik Felsefe ve Mantık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma Nietzsche'nin insan ve topluma dair düşüncelerine ilişkindir. Nietzsche'nin genel felsefesi incelenerek, günümüz insan ve toplumsal düşüncesine dair yapabileceği katkılar değerlendirilecektir. Felsefe tarihinde sosyoloji ve psikoloji biliminden çok daha önceleri bile toplum ve insana ilişkin düşünümler var olmuştur. Bu çalışmalar bugün de devam etmektedir. Toplum felsefesi anlamında Nietzsche'nin toplum bilimine yapabileceği katkılar genellikle ihmal edilmiştir. Onun, post modern düşüncenin babası olduğunun iddia edilmesi bile bu ihmalin ne kadar büyük bir boyutta gerçekleştiğini bize göstermektedir. O, günümüz insanının içinde bulunduğu, özellikle kentleşme ve kapitalizmin getirdiği boşluk ve anlamsızlık duygularıyla beraber, değerlerin aşınması olarak adlandırabileceğimiz nihilizm sorununu yirminci yüzyılın başına gelmeden tespit etmiş ve çareler aramıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Nietzsche'nin felsefesini temellendirmek için yaşam dönemlerine kısaca değinilip arkasından onun temel kavramları üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde, Kültür, Kitle kültürü ve Popüler Kültür kavramlarını açıklamaya çalışacağız. Üçüncü bölümde, Nietzsche'nin felsefesinin, günümüz önemli toplumsal tartışmalarından biri olan kapitalist dünya düzeninin olguları olan kitle kültürü, popüler kültür ve nihilizm karşısında özgür bireyin lehine olarak verebileceği katkıları ve bu katkılar doğrultusunda Nietzsche'nin felsefesinin bir öz-gelişme felsefesi olduğu, yani insanın nihai potansiyelini gerçekleştirmesini sağlamaya yönelik, mistik boyutlarda içeren yaklaşımıyla varoluşçu görüşlere sağladığı altyapıyı ve kitle kültürü karşısında yaratıcı özgür bireylerin ortaya çıkışına nasıl hizmet edebileceğini göstermeye çalışacağız. Sonuç olarak Nietzsche'nin günümüz toplumsal ve psikolojik sorunlarında önemli yararları olabilecek fikirleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study concerns Nietzsche's thoughts on human beings and society. Nietzsche's general philosophy will be examined to evaluate the contributions he can make to contemporary human and social thought. Throughout the history of philosophy, there have been reflections on society and human beings long before the sciences of sociology and psychology emerged. These studies continue to this day. Nietzsche's potential contributions to social science in terms of philosophy of society have often been neglected. The claim that he is the father of postmodern thought itself demonstrates the extent of this neglect. He identified the problem of nihilism, which can be described as the erosion of values, alongside feelings of emptiness and meaninglessness brought about particularly by urbanization and capitalism, before the early twentieth century and sought remedies. The first part of the study briefly touches on Nietzsche's life stages to ground his philosophy and then focuses on his key concepts. In the second part, we will attempt to explain the concepts of Culture, Mass Culture, and Popular Culture. In the third part, we will explore Nietzsche's philosophy in relation to the phenomena of mass culture, popular culture, and nihilism, which are important contemporary social debates within the capitalist world order. We will discuss how Nietzsche's philosophy can contribute favorably towards the free individual, and in this direction, we will illustrate how Nietzsche's philosophy serves as a philosophy of self- development, aiming to realize human's ultimate potential, incorporating a mystical dimension, and providing a foundation for existentialist views, promoting the emergence of creative free individuals against mass culture. In conclusion, Nietzsche's ideas have been identified as potentially beneficial for addressing contemporary social and psychological issues.