Besim Ömer Paşa'nın (Akalın'ın) Osmanlı'dan Cumhuriyete Türk sağlık teşkilatına katkıları
Besim Ömer Pasha's (Akalin's) contributions to the Turkish health organization from the Ottoman Empire to the Republic
- Tez No: 906465
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHÇET KEMAL YEŞİLBURSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Besim Ömer, viladethane, modernleşme, kadın, çocuk sağlığı, doğum, ebelik, Besim Ömer, delivery room, modernization, woman, child health, delivery, midwifery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma devletin halka götüreceği hizmetlerin liyakate uygun kişi ve kadrolarca yapılması ile elde edilen sonuçların, bir hekim olan ve onun ötesinde birçok alanda yeni Türkiye Cumhuriyet'ini gururla temsil eden Besim Ömer Paşa üzerinden gösterilmesi amacını gütmüştür. Çünkü o gelenekselden bilimsele doğru değişen sağlık uygulamalarını ülkeye kazandıran ilklerden biridir. Ayrıca bu önemli şahsiyeti günümüz hekimlerine tanıtmak da bir diğer amaçtır. Ülkelerin gelişmesinde önemli kilometre taşlarından biri anne ve bebek sağlığıdır. Bir ülkede gelişmişlik kriterlerinden biri, doğumlarda kaybedilen anne ve bebek ölüm hızının en azda tutulması ve yanı sıra çocukların sağlıklı beslenerek ölümlerinin olabildiğince azaltılması ve hatta sıfırlanmasıdır.1923'te Cumhuriyetin ilanıyla kurulan yeni Türk Devleti, bahsedilen unsurlar üzerine ülkeye hizmet vermiş değerli bir bilim insanı Besim Ömer Akalın gibi yurtseverlerin emekleri sayesinde, bazısı hala güncelliğini koruyan sağlık uygulamalarına sahip olmuştur. Bu tez Besim Ömer'in eserleri başta olmak üzere, çeşitli kurum arşivleri, zamanın gazeteleri ve ziyadesiyle onunla ilgili yazılmış tez ve makale çalışmalarının bir sentezidir.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the results obtained by the services that the state will bring to the public by people and staff that are suitable for merit, through Besim Ömer Pasha, who was a physician and proudly represanted the new Republic of Turkey in many areas beyond that. Because he was one of the first to introduce health practises that changed traditional to scientific to the country. Another purpose is introduce this important figüre to todays physicians. One of the important milestones in the development of countries is maternal and infant health. One of the development criteria in a country is to keep the maternal and infant mortality rate at a minimum and to reduce the deaths of children as much as possible by eating healthy and even to zero. The new Turkish State, founded with declaration of the republic in 1923, has health practises, some of which are stil up to date, thanks to the efforts of patriots such Besim Ömer Akalın, a valuable scientist who served the country on the mentioned elements. This thesis is a synthesis of Besim Ömer's works, various instituonal archives, newspapers of the time and especially thesis and artickel studies written about him.