Türkiye'de genç istihdamı destekleyici mali teşvik uygulamaları
Financial incentive practices to support youth employment in Turkey
- Tez No: 906464
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Youth Employment in Turkey, Supportive Fiscal Incentive, Finance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de genç istihdamını artırmaya yönelik mali teşvik uygulamalarını incelemektedir. Genç işsizlik oranının yüksek olması, ekonomik ve sosyal problemlere yol açmakta ve bu sorunun çözülmesi için çeşitli politikalar geliştirilmektedir. Türkiye, genç istihdamını desteklemek amacıyla vergi indirimleri, sosyal güvenlik prim teşvikleri ve doğrudan mali yardımlar gibi çeşitli mali teşvik mekanizmalarını uygulamaya koymuştur. Bu çalışmada, bu gibi teşviklerin etkinliği ve sürdürülebilirliği analiz edilmektedir. Bu bağlamda, genç istihdamı teşvik eden mali politikaların hukuki çerçevesi, uygulanma süreci ve sonuçları ele alınmaktadır. Ayrıca, bu teşviklerin işletmeler üzerindeki etkisi ve genç işsizliğini azaltma konusundaki başarıları değerlendirilmektedir. Analizler, istatistiksel veriler ve anket çalışmalarıyla desteklenmiş olup, gençlerin iş gücü piyasasına entegrasyonunda mali teşviklerin rolü incelenmiştir. Elde edilen bulgular, genç istihdamını artırmaya yönelik mali teşviklerin, işverenlerin gençleri istihdam etme eğilimlerini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ancak, uzun vadede bu politikaların sürdürülebilirliği ve etkisinin artırılması için daha kapsamlı stratejilere ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de genç istihdamını desteklemek için uygulanan mali teşviklerin genç işsizliği azaltmada önemli bir rol oynadığı, ancak bu teşviklerin daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu çalışma, politika yapıcılar için genç istihdamını teşvik eden daha etkili stratejiler geliştirme konusunda yol gösterici niteliktedir. Anahtar Kelimler: Türkiye'de Genç İstidam, Destekleyici Mali Teşvik, Maliye.
Özet (Çeviri)
This study examines financial incentive practices aimed at increasing youth employment in Turkey. The high youth unemployment rate causes economic and social problems, and various policies are being developed to solve this problem. Turkey has implemented various financial incentive mechanisms such as tax reductions, social security premium incentives and direct financial aid in order to support youth employment. This study analyzes the effectiveness and sustainability of such incentives. In this context, the legal framework, implementation process and results of financial policies that encourage youth employment are discussed. Additionally, the impact of these incentives on businesses and their success in reducing youth unemployment are evaluated. The analyzes were supported by statistical data and survey studies, and the role of financial incentives in the integration of young people into the labor market was examined. The findings show that financial incentives to increase youth employment positively affect employers' tendencies to employ young people. However, it has been concluded that more comprehensive strategies are needed to increase the sustainability and impact of these policies in the long term. As a result, it is emphasized that the financial incentives implemented to support youth employment in Turkey play an important role in reducing youth unemployment, but these incentives need to be made more effective and sustainable. This study provides guidance for policy makers in developing more effective strategies that promote youth employment.