Spatial strurturing of technology based production in Türkiye: The case of professional electronics industry in Ankara
Teknoloji tabanlı üretimin Türkiye'de mekansal yapılanmasına örnek olarak Ankara'daki profesyonel elektronik sanayinin araştırılması
- Tez No: 90647
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Yenilik, Teknoloji Tabanlı üretim, Profesyonel Elektronik Sanayii, Ankara, İstanbul, Ağ İlişkileri, Pazar İlişkileri, Dışsallıklar, Technology, Innovation, Technology Based Production, Professional Electronics, Ankara, Istanbul, Linkage Structures, Transaction Relations, Externalities
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Teknoloji faktörü her zaman için endüstriyel üretimin önemli bir belirleyicisi olmuştur. Son yıllarda yüksek teknoloji, teknoloji tabanlı üretim gibi kavramlar sürekli olarak vurgulanmaya başlanmıştır. Teknoloji tabanlı üretimin mekansal yapılanması hakkında birçok teori ve model geliştirilerek bu konu tartışmaya açılmıştır. Elektronik sanayii, hem teknoloji ilişkilerinin üretimdeki rolü, hem de yenilik, araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yoğunluğu açısından özel bir sektördür. Elektronik sanayiinin alt dallarından olan profesyonel elektronik sektörü yukarıda belirttiğimiz ilişkilerin ve özelliklerin en yoğun yaşandığı bir alan olarak teknoloji tabanlı üretim kavramına uymaktadır. Profesyonel elektronik sanayiinin Türkiye'deki bölgesel dağılımı arızi bir durum göstermektedir. Bir sanayi şehri olmamasına rağmen Ankara, profesyonel elektronik sanayii açısından en önemli merkez konumundadır. Bu tezin amacı bu arızi durumun araştırılması ile birlikte Türkiye'de teknoloji tabanlı üretimin mekansal yapılanması hakkında bazı ipuçları elde etmektir. vTeknolojik üretimin organizasyonu ve mekansal yapılanması hakkında öne sürülen bir çok teori, model ve yaklaşımdan hiçbirinin söylemi tek başına Türkiye'de profesyonel elektronik sanayiinin organizasyon ve mekansal yapısını açıklamaya yetmemektedir. Tüm bu yaklaşımların ortak noktasını dışsallıklar, ağ ilişkileri ve ticari pazar ilişkileri oluşturmaktadır. Bu faktörlerin bize sunduğu olanaklarla Türkiye'deki bu arızi durumun incelenmesine çalışılmıştır. Bunun için özellikle Ankara ve İstanbul ağırlıklı olmak üzere 40 adet profesyonel elektronik üreticisi ile yüzyüze görüşülmüş ve yukarıda belirttiğimiz faktörlerin Türkiye profesyonel elektronik sanayisinin yapılanmasında oynadıkları roller saptanmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır. Bunun sonucunda teknoloji tabanlı üretimin mekansal yapılanmasına ait olarak Türkiye özelinde bir model oluşturulmuştur. Bu model profesyonel elektronik sanayii üzerinde yapılan araştırmamıza dayanmakta ve üç ana faktörün bileşkesinden oluşmaktadır. Araştırma ve sonuçlarının yorumlanması sırasında gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin özellikleri sürekli olarak göz önünde bulundurulmuştur. Türkiye'de teknoloji tabanlı üretim yok denecek kadar az olmasına rağmen bu çalışma teknoloji tabanlı üretimin özellikle bölgesel düzeyde yapılanması hakkında geleceğe dair bazı ipuçları verebilir.
Özet (Çeviri)
Technology related factors have become important elements within production. In the last two decades, those concepts such as hi-tech production, technology based production have been emphasised. New theories and models related to the spatial structuring of technology based production have been subjected to much debate. The electronics industry is a special industrial sector concerning the role of technology in production and intensive research as well as further development efforts. Within total electronics, technology relations can be best studied in professional electronics subsector as it is considered as a technology based industry. Regional pattern of the professional electronics industry in Türkiye reflects a contingent situation. Ankara appears to be an important center for that type of production. The aim of this thesis is to unravel factors for such contingency and, by this way, to achieve characteristics of the spatial structuring of a technology based professional electronics industry in Türkiye. IllVarious theories and models are offering different explanations for structuring and spatial relations of a technology based production. Each of these factors alone are not sufficient to explain such a contingent situation in Ankara. However, some three common points can be derived from several theories and approaches. These are externalities, linkage structures and transaction relations of firms. We examined this type of contingent situation with a view that these factors offered to us. In order to test these factors through Turkish professional electronics sector, direct interviews were done with 40 professional electronics firms mostly in Ankara and Istanbul. As a result of these efforts, a spatial model have been constructed with regard to the spatial structuring of the technology based professional electronics sector on regional basis. This model depends on our research which was carried out on the professional electronics sector in Türkiye in order to give an appropriate combination of three factors for Turkish case. Characteristics of Türkiye as a peripheral country is always kept in mind throughout this process. The scale of technology based production in general and scale of professional electronics in particular is very negligible in Türkiye. On the other hand, this study can give certain hints about spatial structuring of technology based production at regional level in future.