The roles of çiftliks on the formation of the metropolitan fringe in the expansion of Istanbul metropolitan area
İstanbul metropoliten alanının yayılma sürecinde metropoliten çeperin yapılanmasında çiftliklerin rolü
- Tez No: 90648
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Çiftlik, İstanbul, Metropoliten Form, Rant iv
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tez çalışmasının iki hedefi bulunmaktadır. Birincisi kent toprağının mülkiyet ve kullanımındaki dönüşüm mekanizmalarına rant, arazi kullanımı ve metropoliten form ile ilgili genel kuramlar açısından bakarak İstanbul'un metropoliten çeperinde bulunan arazilerin dönüşüm mekanizmalarım açıklamada bu kuramların açıklama kapasitelerini ve tarihsel olanın etkisini ortaya koymaktır. İkinci hedef ise genel kuramsal çerçevelerin yetersizliğini İstanbul'un çeperindeki tarihsel mülkiyet örüntüsünün bir parçası olan çiftliklerin dönüşüm süreçlerini sınayarak göstermektir Bu çerçevede ortaya atılan sorular alan araştırması sırasında ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda İstanbul'un metropoliten çeperinin yapılanmasını açıklayan bir takım tezler öne sürülmektedir. Bu tezlerin bir kısmı sadece incelenen alana özgü özellikler içerirken, bir kısmı da İstanbul'la benzer özellikler taşıyan diğer metropoliten kentlerle ilgili öngörüleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis has two objectives. The first objective is to explain the transformation mechanism of land in general theoretical perspective of rent, land-use and metropolitan city form approaches and to test transformation of lands in the metropolitan fringe of Istanbul for understanding the contingent transformation patterns of different historical cases. The second objective is to show that insufficient capacity of general theoretical perspective for explaining the formation of Istanbul metropolitan fringe in which includes some historical land ownership patterns such as Çiftliks. While conducting a research in this framework, the question that should be asked have appeared in the practice of research As an answer to these questions several theses are found to be important in explaining the formation of metropolitan fringe of Istanbul Some of these are unique outcomes and some of them can be put forward as general propositions for metropolitan cities sharing similar transformation characteristics with Keywords; Çiftlik, Istanbul, Metropolitan Form, Rent. Ill