Novel chiral 2-isopropyl pyrrole derivatives of amino acids and amino alcohols in catalytic asymmetric inductions the addition of diethylzinc to aldehydes
Amino asit ve amino alkollerin yeni kiral 2-isopropil türevlerinin katalitik asimetrik reaksiyonları aldehitlere dietilçinko katılımı
  1. Tez No: 90651
  2. Yazar: SİNEM APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF. DR. İDRİS MECİDOĞLU AKHMEDOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enantioselective synthesis, 2-substituted pyrroles, chiral secondary alcohols, asymmetric C-C bond formations. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
oz AMINO ASİT VE AMINO ALKOLLERİN YENİ KİRAL 2-İSOPROPİL TÜREVLERİNİN KATALİTİK ASİMETRİK REAKSİYONLARI. ALDEHİTLERE DİETİLÇİNKO KATILIMI SİNEM APAYDIN Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Aralık 1999, 134 sayfa Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, amino alkollerin ve amino asitlerin 2-substitue pirol türevlerinin enansiyoseçici sentezi gerçekleştirilmiştir. Kloroenonun kiral amino alkol ve amino asitlerle girdiği reaksiyon sonucunda beklenen pirol türevleri optikçe saf olarak elde edilmiştir. Amino bileşiklerinin farklı enantiomerleri kullanılarak ürünün her iki enansiomeri elde edilebilir. Amino alkoller ve amino asitler 2-isopropil pirol türevlerine yüksek verim (58-88 %) ile rasemikleşmeden dönüştürülmüştür. tC VÜKSEKÖĞRETİÇalışmanın ikinci kısmında, norefedrin enantiomerlerinden elde edilen 2- substitüe pirol türevleri dietilçinko1 nun prokiral aldehitlere enansiyoseçici katılma reaksiyonunda kiral katalizör olarak kullanılmıştır. Reaksiyon sonucunda optikçe aktif 2. derece alkoller yüksek kimyasal (65-90 %) ve optik verim (38-83 %) ile elde edilmiştir. Anahtar kelimeler : Enansiyoseçici sentez, 2-substitüe piroller, kiral ikinci derece alkoller, asimetrik C-C bağı formasyonu. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NOVEL CHIRAL 2-ISOPROPYL PYRROLE DERIVATIVES OF AMINO ACIDS AND AMINO ALCOHOLS IN CATALYTIC ASYMMETRIC INDUCTIONS. THE ADDITION OF DIETHYLZINC TO ALDEHYHDES SİNEM APAYDIN MS., Department of Chemistry Supervisor. Prof. Dr. Ayhan S. Demir December 1999, 134 pages The study consists of two parts. In the first part, synthesis of 2-substituted pyrrole derivatives of amino alcohols and amino acids was realized. The reaction of chloroenone with chiral amino alcohols and amino acids furnished the corresponding pyrrole derivatives in optically pure form. Both enantiomers of the products are obtained starting from different enantiomers of the amino compounds. Amino alcohols and amino acids are converted to their 2-isopropyl pyrrole derivatives in high yield (58-88 %) without racemization. mIn the second part of the work, 2-substituted pyrrole derivatives of norephedrine enantiomers were used as chiral catalysts in the enantioselective addition reaction of diethyzinc to aldehydes. The reaction gave the optically active secondary alcohols in good chemical (65-90 %) and optical yield (38-83 %).