Erken ergenlikte Tanrı anlayışının oluşmasında din eğitiminin etkisi üzerine fenomenolojik bir çalışma
A phenomenological study on the effect of religion education on the formation of God concept in early adolescence
- Tez No: 906531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Erken ergenlik, dini gelişim, tanrı anlayışı, din eğitimi, Early adolescence, religious development, understanding of god, religion education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Araştırmada erken ergenlik döneminde Tanrı anlayışının oluşmasında alınan din eğitimi etkisini incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş ve fenomenoloji (olgu bilim ) deseni kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu 12, 13 ve 14 yaşlarında bulunan ortaokul öğrencilerinden 24 öğrenci ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örneklem yönteminden ölçüt belirleme tekniği kullanılmıştır. Verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme soruları geliştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda henüz erken ergenlik döneminde bulunan öğrenciler Tanrı ile ilgili olumlu duygularının yanı sıra bazen olumsuz duygular hissettiklerini ifade etmişlerdir. Okulda ve okul dışında almış oldukları din eğitiminin Tanrı anlayışları üzerinde bilişsel ve duyuşsal etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar Tanrı anlayışlarını etkileyen diğer faktörleri ailenin teşvikinin ve din eğitimcisinin olumlu tutumlar olarak belirtmişlerdir. Bu nedenle ergenlerin Tanrı ile ilgili duygu ve düşüncelerinin oluşmasında okulda alınan din eğitimin yanında ailenin ve din eğitimcilerinin tutum ve davranışlarının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine the effect of religion education received in early adolescence on the formation of the understanding of God. In this study, the qualitative research method was adopted and the phenomenology design was used. In this research, face-to-face interviews were conducted with 24 middle school students aged 12, 13 and 14 in the study group. The criterion determination technique from the purposeful sampling method was used to determine the study group. Semi-structured interview questions were developed to collect qualitative data. As a result of the interviews, the students who were still in early adolescence stated that they sometimes felt negative feelings besides their positive feelings about God. It was concluded that the religion education they received in school and outside of school had cognitive and affective effects on their understanding of God. The participants stated that other factors affecting their understanding of God were the encouragement of the family and the positive attitudes of the religion educator. Therefore, families and religion educators may need to pay attention to the effects of attitudes and behaviors on the formation of adolescents' feelings and thoughts about God. It was concluded that the content of religion education given in school and outside of school should be organized within a healthy understanding of God.