Erken ergenlik şikayeti ile başvuran hastalarda ve annelerinde tetkik ve tedavinin anksiyete düzeyine etkisi
The effect of examination and treatment on anxietylevel in patients and their mothers with complaints ofearly puberty
- Tez No: 762197
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erken ergenlik, puberte prekoks, stres, anksiyete, depresyon, Precocious puberty, stress, anxiety, depression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Erken ergenlik son yüzyılda sıklığı artan ve başa geldiğinde çocuklarda ve ailelerde psikososyal sorunlara neden olabilen patolojik bir durumdur. Erken ergenlik şikayeti olanlarda sosyal destek sağlanması ve bilinç düzeyinin arttırılmasının psikososyal sorunları önlemede önemli olduğunu düşünmekteyiz. Çalışmamızda erken ergenlik şikayeti ile polikliniklere başvuranlarda, fizik muayene ve laboratuvar tetkikleri sonrasında erken ergenlikle ilgili yapılan ayrıntılı bilgilendirmenin, annelerde ve çocuklarda genel olarak stres, anksiyete ve depresyon ölçek puanlarının azalmasını sağlayıp sağlamadığı göstermeyi amaçlamaktayız. Ek olarak çocuklara ve annelerine uygulanan anket ve ölçekler ile erken ergenlikte stres, anksiyete ve depresyon düzeylerini etkileyen faktörleri tespit etmeyi amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel olarak ve müdahale gerektirmeyen şekilde, ileriye yönelik anket çalışması olarak planlanmıştır. 1.4.2022-1.8.2022 tarihleri arasında, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Polikliniğine erken ergenlik şikayeti ile başvuru yapan 6-14 yaş aralığındaki çocuklar ve çocukların anneleri ile yüz yüze görüşülerek anketlerin cevaplandırılması planlanmıştır. Katılımcılardan çocuklara poliklinik hizmeti öncesinde çocuklarda anksiyete bozukluklarını tarama ölçeği (ÇATÖ), annelerine de depresyon anksiyete stres ölçeği 21 (DASS-21) uygulanmıştır. Öykü, fizik muayene, tetkik ve sonuçlar ile erken ergenlik hakkında bilgilendirmeyi içeren poliklinik hizmeti sonrasında çocuklara ve annelerine aynı ölçekler tekrar uygulanmıştır. Annelere ek olarak sosyodemografik özelliklerinin sorgulandığı ve erken ergenlik kavramı ile ilgili bilgi düzeyi hakkında fikir veren hasta tanıma anketi uygulanmıştır. Toplanan parametreler istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 76 hasta dahil edildi. Hastaların yaş medyanı 8.73±1.30 yıldır. Dahil edilen hastaların 11 (%14.47)'i erkek, 65 (%85.53)'i kızlardan oluşmaktadır. Çalışmaya katılan annelerin uygulamış olduğu DASS-21 ölçek bütünü (p=0.012) ve çocuklarda uygulanan ÇATÖ toplam puanlarında (p=0.008) poliklinik öncesinde anlamlı şekilde daha yüksek saptandı. Katılımcı annelerde uygulanan ölçek sonuçları sosyodemografik özelliklerine göre irdelendiğinde ikamet yeri il merkezi (p=0.006), aile tipi çekirdek aile (p=0.006), anne ya da babanın üniversite mezunu (p=0.003) ve anne ya da babanın sağlıkla ilişkili mesleğe sahip (p=0.003) olanların poliklinik sonrası stres düzeylerinin öncesine göre daha düşük olduğu görüldü. Yine annelerde olduğu gibi çocuklarda da ikamet yeri il merkezi (p=0.040), aile tipi çekirdek aile (p=0.017), anne ya da babanın sağlıkla ilişkili mesleğe sahip olan (p=0.022) gruplarda poliklinik sonrası stres düzeylerinin daha düşük olduğu görüldü. Çalışmaya katılan annelerden %73.68'i ergenliğin başlama yaşının normalde 11 yaş ve üzeri olduğunu bildirdi. Annelerin tamamı ergenliğin 10 yaş ve üzerinde başlamasını normal bulduğunu ifade etti. Çalışmamıza katılan annelerin %85.53'ü çocuklarının henüz ergenlikle baş edemeyeceğini, %59.21'i akran çevresinde sorun yaşayacağını düşünüyordu. Ek olarak annelerin %78.95'i çocuklarının boyunun kısa kalacağı ve annelerin %26.32'i önemli bir hastalığının olduğunu düşündüklerini belirti. Tanı grubunda 1/5 oranında tedavi gerektiren santral erken ergenlik tanısı koyuldu. Ancak annelerin %78.95'i ergenliğin durdurulmasını tercih ediyordu. Sonuç: Çalışmamızda erken ergenlik şikayeti ile polikliniklere başvuranlarda fizik muayene ve laboratuvar tetkikleri sonrasında erken ergenlikle ilgili yapılan ayrıntılı bilgilendirmenin annelerde ve çocuklarda genel olarak stres, anksiyete ve depresyon ölçek puanlarının azalmasını sağladığını görülmüştür. Bu puanların azalması hem erken ergenlik tanısı koyulanlarda, hem normal ergenlik varyantlarında hem de ergenliği normal ilerleyen hastalarda da görüldü. Erken ergenlikle başvuran her çocukta ve ailesinde patolojik tanı koyulsa da koyulmasa da uygulanacak sosyal destek programı; anksiyete, stres ve depresyonu azaltarak yaşam kalitesini arttırabileceğini vurgulamaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Precocious puberty is a pathological condition that has increased in frequency in the last century and can cause psychosocial problems in children and families when it occurs. We think that providing social support and increasing the level of consciousness in those with early puberty complaints are important in preventing psychosocial problems.In our study, we aimed to show whether detailed information about early puberty after physical examination and laboratory tests in patients who applied to outpatient clinics with the complaint of precocious puberty reduced stress, anxiety and depression scale scores in mothers and children in general. In addition, we aim to determine the factors affecting stress, anxiety and depression levels in early adolescence with questionnaires and scales applied to children and their mothers. Methods: This study was planned as a cross-sectional and non-interventional prospective survey study. Between 1.4.2022 and 1.8.2022, it is planned to answer the questionnaires by interviewing the children between the ages of 6-14 years and their mothers who applied to Balıkesir University Health Practice and Research Hospital Pediatric Endocrinology Polyclinics with the complaint of precocious puberty.Children of the participants were administered theChild Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED) in children before the outpatient service, and theDepression anxiety stress scale-21 (DASS-21) was applied to their mothers.The collected parameters were evaluated for statistically significant differences. Results: 76 patients were included in the study. The median age of the patients was 8.73±1.30 years.Of the included patients, 11 (14.47%) were boys and 65 (85.53%) were girls. The DASS-21 scale aggregate applied by the mothers participating in the study (p=0.012) and the total scores of SCARED administered to the children (p=0.008) were found to be significantly higher before the outpatient clinic. When the results of the scale applied to the participating mothers were examined according to their sociodemographic characteristics, the place of residence was the city center (p=0.006), the family type was the nuclear family (p=0.006), the mother or father had a university degree (p=0.003) and those whose mother or father had a health-related occupation (p=0.003) had lower post-polyclinic stress levels than before. As in mothers, it was observed that the post-polyclinic stress levels were lower in the groups whose place of residence was the city center (p=0.040), family type nuclear family (p=0.017), and whose mother or father had a health-related occupation (p=0.022). 73.68% of the mothers who participated in the study reported that the age of onset of puberty was 11 years or older. All of the mothers stated that they found it normal to start puberty at the age of 10 and above. 85.53% of the mothers who participated in our study thought that their children could not cope with puberty yet, and 59.21% thought that they would have problems in their peers.In addition, 78.95% of the mothers stated that their children would be short and 26.32% of the mothers thought that they had an important disease.Central precocious puberty requiring treatment was diagnosed at a rate of 1/5 in the diagnosis group. However, 78.95% of mothers preferred stopping puberty. Conclusion: In our study, it was observed that detailed information about early puberty after physical examination and laboratory tests in patients who applied to outpatient clinics with the complaint of precocious puberty reduced stress, anxiety and depression scale scores in mothers and children in general. The decrease in these scores was observed both in those diagnosed with precocious puberty, in normal puberty variants, and in patients with normal puberty. We emphasize that the social support program to be applied can increase the quality of life by reducing anxiety, stress and depression in every child who presents with early adolescence and his/her family whether or not a pathological diagnosis is made.