Statistical evalvation of concrete rebars from eight cities in Turkey
Türkiye'de sekiz kentte kullanılan betorarme çeliklerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 90655
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme çeliği, çekme deneyi, bükülebilirlik. vııı, Reinforcing steel, uni-axial tension test, deformability. ic yuksekMrihii kurüi*
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz TÜRKİYE'DE SEKİZ KENTTE KULLANILAN BETONARME ÇELİKLERİNİN İSTATİSTİKSEL OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ KUTLUAY, Tolga Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY Aralık, 1999, 80 sayfa İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinde çok önemli yeri olan en aktif sektörlerden biridir. Son iki deprem felaketi inşaat kalitesinin ve performansının insan hayatı için ne denli önemli olduğunu ve inşaat malzemelerinin standardlaştırılmış kontrol mekanizmalarının gerekliliğini bir kez daha göstermiştir. Türkiye genelinde devam eden inşaatlarda değişik kaynaklardan temin edilmiş çok çeşitli betonarme çeliği kullanılmaktadır. vıBu araştırma, inşaatlardan gelişigüzel olarak seçilen betonarme çeliklerinin TS 708“Beton Çelik Çubukları”standardında yer alan çekme ve bükme deneylerine göre değerlendirmeleri, kullanıldıkları bölge ve inşaat (kamu, özel ya da kooperatif), üretildikleri fabrika (özel ya da kamu) ve çeliklerin düz yada nevürlü olmaları açılarından farklılıklar olup olmadığının belirlenmesi amacı ile planlanıp yürütülmüştür. Araştırma için Türkiye'nin 8 ayrı kentinde devam etmekte olan 38 farklı inşaattan değişik çaplarda 700 'ün üstünde betonarme çelik örneği toplanmıştır. Her örneğin hangi kaynaktan temin edildiği saptanmış, her bölgeden mümkün olduğunca en az bir özel ve bir kamu inşaatı örneği alınmış ve gönderilen numune sayısına göre en az 3'er çekme ve bükme deneyi yapılmıştır. Sonuçlar, örneklerin TS 708 standardına göre önemli farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Örnekler, üretildikleri fabrika, kullanıldıkları bölge ve inşaat tipi ve çeliğin tipine göre de farklı sonuçlar vermiştir. vııBu araştırma boyunca gelişigüzel seçilen örneklerden elde edilen test sonuçları, betonarme inşaatlarda kullanılan betonarme çeliklerinin TS 708 'de belirtilen standartlardan uzak olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL EVALUATION OF THE CONCRETE REBARS FROM EIGHT CITIES IN TURKEY KUTLUAY, Tolga M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY December 1999, 80 pages Construction market is one of the most important and active markets in Turkey. The two recent earthquakes once again showed how important is the construction quality and performance for human life and the necessity to set standardized control mechanisms for the materials that are used in the constructions. Different kinds of reinforcing steels are being used in the constructions ongoing all over Turkey which are suplied from various sources. The object of this research is to evaluate the tension capability and iiideformability of rebars used in different constructions in eigth cities on the basis of the uni-axial tension and bending tests set by Turkish standard TS 708“Steel Bars For Concrete”, and to find out whether there are differences according to the city and the type of construction (private, public or cooperative) they are used in, the type of factory they were manufactured in (private or public) and type of the rebar (plain or deformed). More than 700 steel bar specimens in different sizes were collected randomly from 38 different ongoing constructions in 8 different cities in Turkey. The sources of the specimens were determined, it is tried to obtain the specimens at least from one private and one public construction from every city and for each size samples at least 3 tension and 3 deformability tests were performed. The results had shown that the specimens differ due to the requirements set by TS 708. The specimens had shown differing results according to the type of factory they were manufactured, cities and type of construction they were used and the type of rebar. The randomly obtained rebars tested throuhout this study had lead to the fact that most ivof the commonly used rebars in ordinary reinforced concrete constructions are far from being satisfactory according to the requirments set by TS 708.