Development of a two-dimensional Navier-Stokes solver for laminer compressible flows by using the finite volume method
Laminer sıkıştırılabilen akışlar için sonlu hacim yöntemi ile iki boyutlu Navier-Stokes çözücüsü geliştirilmesi
- Tez No: 90654
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes Denklemleri, Sonlu Hacim Metodu, Sayısal Akışkanlar Dinamiği, Navier-Stokes Equations, Finite Volume Method, Computational Fluid Dynamics
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz LAMİNER SIKIŞTIRILABİLEN AKIŞLAR İÇİN SONLU HACİM YÖNTEMİ İLE İKİ BOYUTLU NAVİER-STOKES ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ IŞIK, Halil Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M.Haluk AKSEL Aralık 1999, 87 Sayfa Bu tezde, iki boyutlu laminer sıkıştınlabilir akışlar Navier-Stokes denklemleri kullanılarak incelenmiştir. Uzaydaki ayrıştırma için sonlu hacim tümleme yöntemi ve zaman boyutundaki ayrıştırma için tek adımlı ikinci derece doğru bir yöntem kullanılmıştır. Sürekli olmayan Navier-Stokes denklemlerini çözmek için, Ni tipi dağılım formülleri ile, tek adımlı ikinci derece doğru Lax Wendroff yöntemi kullanılmıştır. Denklemlerin eğrisel koordinatlara dönüşümü ve eğrisel koordinatlardaki denklemlerin ayrıştırılması detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Stabiliteyi sağlamak için, nümerik formda yapay sürtünme faktörleri kullanılmıştır. Geliştirilen yazılım, çözümü bilinen çeşitli laminer akış örneklerine uygulanmıştır. Bunlar, bir levha üzerinde laminer ses altı ve ses üstü hızlarda akışlar, bir rampa üzerinde ses üstü hızdaakış, bir silindir etrafında ses altı hızda akım ve ses üstü hızda difüzör örnekleridir. Elde edilen sonuçlar daha önce yapılan literatürdekilerle karşılaştınlmıştır ve yeterli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TWO-DIMENSIONAL NAVIER-STOKES SOLVER FOR LAMINAR COMPRESSIBLE FLOWS BY USING THE FINITE VOLUME METHOD IŞIK, Halil M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M.Haluk AKSEL December 1999, 87 Pages In this thesis, two-dimensional laminar compressible flows are studied by using the Navier-Stokes equations. Finite volume integration technique is applied for spatial discretization and one step second order accurate scheme is utilized for time marching. To solve unsteady Navier-Stokes equations, an explicit one-step second order accurate Lax-Wendroff method is used with Ni type distribution formulas. The transformation of governing equations into general curvilinear coordinates and the discretization of the transformed equations are presented in detail. In order to maintain stability, artificial viscosity in the form of numerical smoothing of primary variables is used. With the developed code several laminar flow test cases are solved, which are the laminar subsonic and supersonic flows over a flat plate, laminar hypersonic flow over a wedge, laminar subsonic flow over a cylinder and the supersonic iiidiffuser flow. Obtained solutions are compared with other ones obtained before. The results are found to be satisfactory when compared to the ones in the literature.