Pulsatil İntravenöz İnsülin İnfüzyon tedavisinin hasta memnuniyeti açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Inert Intravenous Insulin Infusion therapy in terms of patient satisfaction
- Tez No: 906585
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİ KALFOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, hasta memnuniyeti, İnsülin yeniden duyarlılaştırma, Pulsatilintravenöz insülin infüzyon tekniği, Diabetes, patient satisfaction, Insulin re-sensitization, Pulsatile intravenous insulin infusion technique
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Yüksek kan şekeri düzeyleriyle karakterize kronik bir metabolik bozukluk olan diyabet, dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Diyabetin etkili yönetimi, komplikasyonları önlemek ve yaşam kalitesini artırmak için çok önemlidir. İnsülin Yeniden Duyarlılaştırma işlemi, (PhysiologicalInsulinResensitization, PIR), vücudun doğal insülin tepkisini düzeltmeyi amaçlayan yeni bir yaklaşımdır. Geleneksel diyabet tedavileri genellikle altta yatan insülin direncini ele almak yerine semptomları yönetmeye odaklanır. PIR, vücudun doğal insülin dağıtım düzenini taklit ederek insülin direncini tersine çevirmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de PulsatilIntravenöz İnsülin İnfüzyon tekniği ile PIR tedavisi alan hastaların genel memnuniyetini değerlendirmektir. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi araştırma projesi temelinde hazırlanmış olan polikliniktedavi gören hastaların kapsamlı araştırması gerçekleştirilmişve hasta demografisi, diyabetin süresi, PIR tedavisi ayrıntıları (sıklık, süre, dozaj), klinik sonuçlar (HbA1c düzeyleri, insülin duyarlılığı, komplikasyon görülme sıklığı) ve özellikle hasta tarafından bildirilen sonuçlar (memnuniyet, yaşam kalitesi) ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlarda, PIR tedavisinden yüksek düzeyde hasta memnuniyeti görülmektedir. Hastalar glisemik kontrolde önemli gelişmeler olduğunu, insülin veya diğer ilaçlara olan ihtiyacın azaldığını ve genel refahın arttığını bildirmektedir. Klinik veriler, HbA1c düzeylerinde ve insülin duyarlılığında belirgin iyileşmeler gösteren bu bulguları desteklemektedir. Olumlu geribildirim ve klinik sonuçlar, PIR'ın geleneksel diyabet tedavilerine umut verici bir alternatif olduğunu göstermektedir. İnsülin direncinin temel nedenini ele alan PIR, uzun vadeli sağlık sonuçlarını ve hasta memnuniyetini iyileştirme potansiyeline sahiptir. PIR'ın tıbbi memnuniyeti ve etkinliği hakkında kapsamlı bilgiler sağlayan bu çalışma, diyabet tedavisinin gelişen ortamına katkıda bulunmayı ve hasta bakım standartlarını iyileştirmeyi hedeflemektedir. Yüksek hasta memnuniyeti ve iyileşen klinik sonuçlar, PIR'ın sürekli araştırılması ve uygulanması ihtiyacını vurgulamaktadır. Gelecekteki çalışmalar uzun vadeli etkilere ve yeni ortaya çıkan diğer diyabet tedavileriyle karşılaştırmalara odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Diabetes, a chronic metabolic disorder characterized by high blood sugar levels, affects millions of people worldwide. Effective management of diabetes is crucial to prevent complications and improve quality of life. Physiological Insulin Resensitization (PIR) is a new approach aimed at correcting the body's natural insulin response. Traditional diabetes treatments often focus on managing symptoms rather than addressing the underlying insulin resistance. PIR aims to reverse insulin resistance by mimicking the body's natural insulin delivery pattern. The primary objective of this study is to evaluate the overall satisfaction of patients in Turkey receiving PIR treatment using the Pulsatile Intravenous Insulin Infusion technique. A comprehensive survey of patients treated at the clinic, prepared on the basis of a research project at Istanbul Yeni Yüzyıl University, was conducted. This survey covered patient demographics, the duration of diabetes, details of PIR treatment (frequency, duration, dosage), clinical outcomes (HbA1c levels, insulin sensitivity, frequency of complications), and particularly patient-reported outcomes (satisfaction, quality of life). The results show a high level of patient satisfaction with PIR treatment. Patients report significant improvements in glycemic control, a reduced need for insulin or other medications, and an overall increase in well-being. Clinical data support these findings, showing significant improvements in HbA1c levels and insulin sensitivity. Positive feedback and clinical outcomes indicate that PIR is a promising alternative to traditional diabetes treatments. By addressing the root cause of insulin resistance, PIR has the potential to improve long-term health outcomes and patient satisfaction. This study, which provides comprehensive information on the medical satisfaction and efficacy of PIR, aims to contribute to the evolving landscape of diabetes treatment and improve patient care standards. The high patient satisfaction and improved clinical outcomes highlight the need for continued research and implementation of PIR. Future studies should focus on long-term effects and comparisons with other emerging diabetes treatments.