İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin güvenli davranışlar üzerindeki etkisi
The impact of occupational health and safety training on safe behavior
  1. Tez No: 906586
  2. Yazar: İLKER MUMCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP FERİDE OLCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi, Risk Algısı, Sürdürülebilir Kalkınma, Yaşam Kalitesi, Occupational Health and Safety, Occupational Health and Safety Training, Risk Perception, Sustainable Development, Quality of Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüz iş dünyasında, iş sağlığı ve güvenliği en üst düzeyde öncelikli konu olarak kabul edilmektedir. Çalışanların sağlığı ve güvenliği, sadece etik bir sorumluluk değil, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilirliği ve başarısı için de kritik bir faktördür. İş kazaları ve meslek hastalıkları hem insan hayatını hem de işletmelerin ekonomik performansını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle, işyerlerinde güvenli bir çalışma ortamı sağlamak ve çalışanları güvenli davranışlarda bulunmaya teşvik etmek, işletmelerin öncelikli hedeflerinden biri olmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, çalışanların işyerlerindeki riskleri tanımaları, tehlikeleri önlemek için gerekli önlemleri almayı öğrenmeleri ve güvenli davranışları benimsemeleri için kritik bir rol oynamaktadır. Günümüzde iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi, işyerlerindeki verimliliğin artırılması ve çalışanların sağlığının korunması açısından iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri sayesinde farkındalıklarının artırılmasıyla, iş kazaları ve meslek hastalıklarının minimize edilmesi sağlanarak ülke ekonomisine yönelik mali yüklerin azaltılması mümkün olacaktır. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusundaki bilgi düzeylerini, tutumlarını ve farkındalıklarını ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Geliştirilecek bu ölçme aracı, öğrencilerin İSG ile ilgili bilgi, tutum ve farkındalık seviyelerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, oluşturulan ölçek aracılığıyla, öğrencilerin iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeyleri, tutumları ve farkındalıkları ile risk algıları arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek amaçlanmaktadır. Bu sayede, İSG eğitiminin etkilerini daha iyi anlayarak, öğrencilerin güvenlik bilincini artırmaya yönelik gerekli veriler elde edilmeye çalışılacaktır. Bu amaç doğrultusunda anket çalışması uygulanmıştır. Anket sonuçlarının analiziyle elde edilen bulgular değerlendirilerek yükseköğrenimde verilen İSG eğitiminin ne ölçüde içselleştirildiği öğrencilerin edindikleri bilgiyi uygulamaya etkili bir biçimde aktarıp aktarmadığı irdelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, iş güvenliği eğitimi almış öğrencilerin ĠSG bilgi seviyelerinin ve farkındalık düzeylerinin anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde öğrencilerin genel olarak İSG'ye yönelik olumlu tutumlara sahip oldukları gözlemlenmiştir. Öte yandan analizler dikkate alındığında, İSG bilgi düzeyinin ve İSG'ye yönelik tutum ve farkındalık düzeyindeki artışların, öğrencilerin risk algısını etkilemediği anlaşılmaktadır. Bu durum, öğrencilerin ĠSG bilgi düzeyi ve farkındalıklarının risk algıları üzerinde belirgin bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi, öğrencilerin bilgi seviyelerini ve farkındalıklarını artırmakta önemli bir rol oynamaktadır ancak, bu artışların öğrencilerin risk algısını etkilemediği gözlemlenmiştir. Bu durum, ĠSG eğitiminin sadece bilgi aktarımına odaklandığını, ancak öğrencilerin riskleri değerlendirme ve yönetme becerilerini geliştirmeye yeterince katkıda bulunmadığını düşündürmektedir. Eğitimlerin daha etkili hale gelmesi için, teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı ve gerçek hayata yönelik senaryolar içermesi, cinsiyetler arası tutum farklılıklarının göz önünde bulundurulması, öğrencilerin risk algılarını geliştirecek stratejilerin de programa dahil edilmesi önemlidir. Böylece hem bireylerin hem de çalışma ortamlarının güvenliğini artıran daha kapsamlı bir güvenlik kültürü oluşturulabilir. İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin sürdürülebilir kalkınma ile ilişkisi oldukça önemlidir. Etkili İSG eğitimi, yalnızca bireylerin güvenliğini sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda iş yerlerinde verimliliği artırarak ekonomik sürdürülebilirliğe de katkıda bulunur. Güvenli çalışma koşullarının teşvik edilmesi, iş kazalarının ve sağlık sorunlarının azaltılmasıyla sonuçlanır; bu da hem insan sağlığını korur hem de çevresel kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlar. Böylece, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için gerekli olan sağlam bir temel oluşturulmuş olur. Son olarak, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almanın, üniversite eğitimi sonrasındaki yaşam kalitesi üzerinde de önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bu eğitim, bireylerin mesleki yaşamlarında karşılaşacakları riskleri daha iyi değerlendirmelerine ve güvenli davranışlar geliştirmelerine olanak tanır. İSG konusunda yeterli bilgi ve farkındalığa sahip olan bireyler hem iş ortamlarında hem de kişisel yaşamlarında daha bilinçli seçimler yaparak, genel yaşam kalitelerini artırabilirler. Bu bağlamda, iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin güçlendirilmesi, uzun vadede bireylerin daha sağlıklı, güvenli ve tatmin edici bir yaşam sürmelerine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
In today's business world, occupational health and safety (OHS) is regarded as a top priority. The health and safety of employees is not only an ethical responsibility but also a critical factor for the sustainability and success of businesses. Workplace accidents and occupational diseases can negatively impact both human lives and the economic performance of organizations. Therefore, ensuring a safe working environment and encouraging employees to engage in safe behaviors should be among the primary goals of businesses. OHS training plays a crucial role in helping employees recognize risks in their workplaces, learn the necessary measures to prevent hazards, and adopt safe behaviors. Nowadays, the role of OHS training in preventing workplace accidents and occupational diseases, increasing productivity, and protecting employee health is becoming increasingly significant. By raising awareness through OHS training, it is possible to minimize workplace accidents and occupational diseases, thereby reducing the financial burdens on the country's economy. The aim of this study is to develop a valid and reliable measurement tool to assess university students' knowledge levels, attitudes, and awareness regarding occupational health and safety (OHS). This measurement tool aims to comprehensively evaluate students' knowledge, attitudes, and awareness levels related to OHS. Additionally, it seeks to examine whether there is a relationship between students' levels of knowledge, attitudes, and awareness regarding OHS and their risk perception. This way, valuable data will be collected to better understand the effects of OHS training and to enhance students' safety awareness. To achieve this aim, a survey study was conducted. By analyzing the survey results, the findings were evaluated to determine the extent to which OHS training provided in higher education has been internalized and whether students effectively apply the knowledge they have acquired. As a result of the analyses, it was found that students who received safety training had significantly higher levels of OHS knowledge and awareness. Similarly, it was observed that students generally possess positive attitudes toward OHS. However, when analyzing the data, it was noted that increases in OHS knowledge, attitudes, and awareness did not affect students' risk perception. This indicates that students' knowledge and awareness of OHS do not have a significant impact on their risk perceptions. In conclusion, OHS training plays an important role in enhancing students' knowledge and awareness levels. However, it has been observed that these increases do not influence students' risk perception. This suggests that OHS training focuses primarily on knowledge transfer and does not sufficiently contribute to developing students' skills in risk assessment and management. To make training more effective, it is crucial to include practical and real-life scenarios, consider gender differences in attitudes, and incorporate strategies that will enhance students' risk perception into the program. This approach can create a more comprehensive safety culture that improves both individual and workplace safety. The relationship between occupational health and safety (OHS) training and sustainable development is of great importance. Effective OHS training not only ensures individual safety but also contributes to economic sustainability by enhancing productivity in the workplace. Promoting safe working conditions leads to a reduction in workplace accidents and health issues, which protects both human health and allows for more efficient use of environmental resources. In this way, a solid foundation is established to achieve the goals of sustainable development. Furthermore, OHS training has a significant impact on the quality of life after university education. This training enables individuals to better assess the risks they may encounter in their professional lives and to develop safe behaviors. Consequently, individuals with sufficient knowledge and awareness regarding OHS can make more conscious choices in both their work environments and personal lives, thereby enhancing their overall quality of life. In this context, strengthening occupational health and safety education will contribute to individuals leading healthier, safer, and more satisfying lives in the long term.