Effects of an edible coating and fungicide treatment on the storage of nectarines
Yenilebilir meyve kaplama maddesi ve fungisit uygulamasının nektarinlerin depolanması üzerine etkileri
- Tez No: 90661
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BAYINDIRLI, PROF. DR. FARUK BOZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yenilebilir Kaplama Maddesi, Nektarin, Depolama Ömrü, Fungisit, Imazalil VI, Edible Coating, Nectarine, Storage Life, Fungicide, Imazalil IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
öz YENİLEBİLİR MEYVE KAPLAMA MADDESİ VE FUNGİSİT UYGULAMASININ NEKTARİNLERİN DEPOLANMASI ÜZERİNE ETKİLERİ Çetin, Halil İbrahim Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent BAYINDIRLI Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Faruk BOZOGLU Aralık 1999, 68 sayfa Bu çalışmada düşük sıcaklıkta depolamanın ve kaplama maddesinin nektarinlerin depolama ömrü ve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Henüz olgunlaşmaya başlamış nektarinler, sukroz yağ asiti esterleri, sodyum karboksimetil selüloz ve yağ asitierinin mono-digliseritlerinden oluşan SemperfreshT meyve kaplama maddesi ile %1, %2, konsantrasyonlar kullanılarak kaplanmıştır. Bir miktar nektarin aynca 75 ppm ve 150 ppm fungisit (imazalil) ile ilaçlandıktan sonra 1 % konsantrasyon kullanılarak meyve kaplama maddesi ile kaplanmıştır. Her grup ikiye ayrılıp birinci grup oda sıcaklığında («30±3 °C) normal hava şartlarmda % 40-50bağıl nemde depolanmıştır. îkinci grup ise 0 °C de normal hava koşullarında ve % 95-98 bağıl nemde depolanmıştır. Nektarin gruplarından örnekler alınarak depolama boyunca solunum hıza, sertlik, ağırlık kaybı, asitlik, pH toplam çözünür kuru madde, şeker, askorbik asit renk, çürüme yüzdesi ve küf maya miktarı kalite değişimini incelemek için belirlenmiştir. SemperfreshT Meyve Kaplama Maddesi klimakterik maksimuma ulaşma süresini oda sıcaklığında depolama sırasında geciktirmiştir. Kaplama maddesi ağırlık kaybını azaltmada etkili olmuştur. SemperfreshT Meyve Kaplama Maddesinin meyve sertliğinin korunmasında, pH artışının yavaşlatılmasında ve C vitamini kaybının azaltılmasında etkili olduğu gözlenmiştir. Fakat, toplam çözünür kuru madde miktarı, toplam asitlik ve meyve rengi üzerinde kaplama maddesinin bir etkisi görülmemiştir. Kaplama maddesi küften dolayı çürümeyi az da olsa artırmıştır Düşük sıcaklıkta depolamanın hem mikrobiyolojik çürümeyi hemde olgunlaşmayı yavaşlatmada en etkili çözüm olduğu görülmüştür. Meyveleri fungisitle ilaçlamak küften dolayı olan çürümeyi hem azaltmış hem de geciktirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF AN EDIBLE COATING AND FUNGICIDE TREATMENT ON THE STORAGE OF NECTARINES Çetin, Halil İbrahim M. S., Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Levent BAYINDIRLI Cosupervisor: Prof. Dr. Faruk BOZO?LU December 1999, 68 pages Effects of cold storage and SemperfreshT fruit coating and fungicide treatment on the shelf life and quality of nectarines were studied in this research. Nectarines already ripened were coated with 1%, 2% concentrations of SemperfreshT fruit coating which is composed of sucrose esters of fatty acids, sodium carboxymethyl cellulose and mono-diglycerides of fatty acids. Another group of nectarines are treated with 75 ppm and 150 ppm concentrations of fungicide (imazalil) and then coated with 1% concentration of fruit coating. Then one group of coated, uncoated, fungicide treated, and nontreated fruits are stored at ambient temperature («30±3 C) and at 40-50 % relative humidity, other group is stored at 0 111°C at 95-98 % relative humidity. Samples of nectarines from each test group were analyzed for respiration rate, firmness, weight loss, titratable acidity, pH, soluble solids, sugars, ascorbic acid external color, decay percentage and mold and yeast count to examine the quality during storage. SernperfreshT Fruit Coating retarded the climacteric maximum at ambient temperature storage. It was also observed that fruit coating was effective to reduce the weight loss of nectarines. Loss of firmness, increase in pH, and loss of ascorbic acid were reduced due to the SernperfreshT Fruit Coating. However, soluble solid content, titratable acidity and skin color of fruits were not affected from coating. Fruit coating increased slightly fungal spoilage of fruits. Low temperature was the most effective solution for both microbial spoilage and delay in the ripening. Fungicide treatment also decreased and retarded the microbial spoilage of fruits.