Shape optimal design of multi-purpose beam structure
Çok amaçlı kiriş yapıların optimum şekil tasarımı
- Tez No: 90659
- Danışmanlar: PROF. DR. SUHA ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Minimum weight design, tapered box-beams, design sensitivity analysis. m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
oz ÇOK AMAÇLI KİRİŞ YAPILARIN OPTİMUM ŞEKİL TASARIMI TURAN, Ahmet Metin Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süha ORAL Aralık 1999, 95 Sayfa Bu çalışmada, çok amaçlı kiriş yapıların optimum şekil tasarımı için bir bilgisayar tasarımı geliştirilmiştir. Bu program üç ayrı paketten oluşmaktadır; bu paketler sonlu eleman analizi paketi, tasarım duyarlılık analizi paketi ve optimizasyon paketidir. Çalışmada bilgisayar dili olarak Fortran kullanılmıştır. İzotropik eğimli kutu kirişler, birden çok yükleme altında en az ağırlık için tasarlanmaktadırlar. Tasarım değişkenleri elemanın ilk ve son yüksekliği, eni, ve kalınlığı ayrıca elemanın düğüm noktalarının pozisyonlarıdır. Tasarım problemine yer değiştirme ve gerilme sınırlan konulabilir. Çalışmada kullanılan optimizasyon paketi ardışık ikinci derece programlama yöntemine dayalı bir pakettir. Tasarım duyarlılık analizi, tasarım uzayında analitik türevler kullanılarak yapılmıştır. Sistem matrislerini vektör şeklinde saklamak için skyline depolama tekniği laıllanılmıştır. Anahtar Kelimeler : En az ağırlık tasarımı, eğimli kutu kirişler, tasarım duyarlılık analizi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHAPE OPTIMAL DESIGN OF MULTI-PURPOSE BEAM STRUCTURES TURAN, Ahmet Metin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Suha ORAL December 1999, 95 Pages In this study, a software package for the shape optimum design of multi purpose beam structures has been developed. The package consists of three modules, namely finite element analysis module, design sensitivity analysis module, and optimizer module. The computer language used in the study is Fortran. Isotropic tapered box-beams are designed for minimum weight under multiple loading conditions. The design variables include initial and final height width and thickness of the element, and positions of both nodes of the element. Displacement and stress constraints can be imposed on the design. The optimizer used in this study is based on the sequential quadratic programming method. Design sensitivity analysis is performed in the design space using analytical gradients. Skyline storage technique is used to store system matrices in vector form.