Aı̇le ı̇klı̇mı̇ ile mutluluğun bı̇reylerı̇n evlı̇lı̇k kaygı düzeyı̇ üzerı̇ndekı̇ rolü
The role of family climate and happiness on individuals' marriage anxiety level
- Tez No: 906605
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GEDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile İklimi, Aile İçi İlişki, Evlilik Kaygısı, Mutluluk, Family, Family Climate, Domestic Relationship, Happiness, Marital Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırmanın amacı; aile iklimi ve mutluluğun bireylerin evlilik kaygı düzeyi üzerindeki rolünü ortaya koymak bununla birlikte aile iklimi, mutluluk ve evlilik kaygısının bazı değişkenlere göre farklılaşma durumunu tespit etmektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir ve 269'u (%81,3) kadın, 62'si (%18,7) erkek katılımcılardan oluşturulmuştur. Toplam 331 kişi üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, Aile İklimi, Mutluluk ve Evlilik Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. Bununla birlikte katılımcıların demografik bilgileri için araştırmacı tarafından bilgi formu hazırlanmıştır. Çalışmada, değişkenlerden elde edilen ilişkinin ortaya konulması için Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayısı, iki değişken ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için Mann Whitney U testi, ikiden fazla grup ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını test etmek için de Kruskal Wallis kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara bakıldığında aile iklimi ölçeği alt boyutu olan aile içi ilişkisellik arttıkça mutluluk puanlarında da artış gözlemlenmektedir. Aile içi ilişkiselliğin artmasıyla evlilik kaygısının azaldığı görülmektedir. Bununla birlikte bilişsel uyum arttıkça evlilik kaygısının azaldığı gözlenmektedir. Kuşaklar arası otoritenin artmasıyla mutluluk düzeyinin de artış gösterdiği gözlenmektedir. Aile iklimi alt ölçeklerinden kuşaklar arası otorite yaşa göre anlamlı farklılık göstermektedir. Yaş grupları arasındaki farkın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla Mann Whitney U testi yapılmış ve 21-24 yaş grubundaki katılımcıların 25-30, 31-35 yaş aralığındaki katılımcılardan daha yüksek olduğu görülmektedir. Son olarak“Evlilik Kaygısı Ölçeği”puanları evlilik düşüncesine göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Katılımcıların“Aile İklimi, Mutluluk ve Evlilik Kaygısı Ölçek”puanları mutlu ve huzurlu bir aileye sahip olma durumuna göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Sonuç olarak aile iklimi ile mutluluğun bireylerin evlilik kaygı düzeyi üzerindeki önemi ortaya konulmuş elde edilen bulgular ana hatları ile tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research aims to reveal the role of family climate and happiness on individuals' marital anxiety levels; however, it also aims to determine the differentiation status of family climate, happiness, and marital anxiety according to some variables. The research was conducted in the relational screening model, and 269 (81.3%) of the participants were women, and 62 (18.7%) were male participants. It was carried out on a total of 331 people. The Family Climate, Happiness, and Marital Anxiety Scale was used in this study. In addition, a data-sheet was prepared by the researcher for the demographic information of the participants. In the study, the Pearson product-moments correlation coefficient was used to Decipher the relationship obtained from the variables, the Whitney test was used to Decipher the significance of the difference between the averages of two variables, and the Kruskal Wallis was used to test the significance of the difference between the averages of more than two groups. When looking at the findings obtained, as the family relatedness, which is the sub-dimension of the family climate scale, increases, happiness scores also increase. It is seen that marital anxiety decreases with the increase of family relatedness. However, it is observed that marital anxiety decreases as cognitive adjustment increases. It is observed that the level of happiness also increases with the increase of intergenerational authority. Dec. Intergenerational Decency from the family climate subscales shows significant differences according to age. Mann Whitney U test was performed to determine which groups the difference between the age groups is between, and it is seen that the 21-24 age group participants scored higher than the participants in the 2 Dec-30 Dec-31-35 age range. Finally, the scores of the“Marital Anxiety Scale”show significant differences according to the idea of marriage. The“Family Climate, Happiness and Marital Anxiety Scale”scores of the participants show significant differences according to the state of having a happy and peaceful family. As a result, the importance of family climate and happiness on the level of marital anxiety of individuals has been revealed, the findings obtained have been discussed in outline, and suggestions have been presented.