İş yaşam dengesinin iş güvenliği performansına etkisi: Kuaförler ve güzellik salonlarındaki çalışanlar üzerine bir uygulama
Impact of work-life balance on occupational safety performance: A study on hairdressers and beauty salon employees
  1. Tez No: 906604
  2. Yazar: GİZEM DOĞANEL AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN OFLUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Yaşam Dengesi, İş Güvenliği, Kuaför, Work-Life Balance, Work Safety, Hairdresser
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, Bartın ilinde kuaför ve güzellik salonlarında çalışanların iş-yaşam dengesi ile iş güvenliği arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Kuaförlük sektörü, yoğun iş temposu ve fiziksel talepler nedeniyle çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamada zorluk yaşadığı bir alan olarak öne çıkmaktadır. Araştırmada, iş-yaşam dengesinin iş güvenliği performansı üzerindeki etkilerini ortaya koymak için nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, 186 çalışana uygulanan anketlerle toplanmış ve SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, iş-yaşam dengesinin iş güvenliği performansını anlamlı şekilde etkilediğini göstermiştir. Özellikle, iş-yaşam uyumu ve yaşamın işten ibaret olması boyutlarının, çalışanların güvenlik kurallarına uyumu ve güvenlik süreçlerine katılımı üzerinde önemli etkileri olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, bazı demografik değişkenlerin iş-yaşam dengesi ve iş güvenliği performansında farklılıklara yol açtığı tespit edilmiştir. Araştırmada, çalışanların yaşı, iş tecrübesi ve işyerinde bulunma süresi gibi demografik değişkenlerin iş-yaşam dengesi ile; cinsiyet değişkeninin ise iş güvenliği performansı üzerinde doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu bulgular, iş-yaşam dengesinin korunmasının, çalışanların iş güvenliği performansını artırmada kritik bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Tez, bu alanda daha fazla farkındalık oluşturulmasına katkı sağlamayı hedeflemekte ve iş-yaşam dengesi ile iş güvenliği arasındaki ilişkiyi inceleyen literatüre önemli katkılar sunacaktır. Bu araştırmanın sonuçları, sektördeki uygulamalara yön vermesi açısından işverenlere ve daha sağlıklı çalışma ortamları oluşturulması açısından çalışanlara yol gösterici nitelikte olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the relationship between work-life balance and job safety performance of employees working in hairdressing and beauty salons in Bartın province. The hairdressing sector stands out as an area where employees have difficulty in achieving work-life balance due to intense work tempo and physical demands. In the research, quantitative research method was used to reveal the effects of work-life balance on job safety. Data were collected through surveys applied to 186 employees and analyzed with SPSS program. The research findings showed that work-life balance significantly affects job safety performance. It has been found that, in particular, the dimensions of work-life balance and the perception of life being solely about work have significant effects on employees' adherence to safety regulations and participation in safety processes. In addition, it was determined that some demographic variables related to work-life balance lead to differences in job safety performance. The study found that demographic variables such as employees' age, work experience, and daily working hours are directly related to work-life balance, while the gender variable is directly related to safety performance. These findings reveal that maintaining work-life balance is a critical element in increasing the safety performance of employees. The thesis aims to contribute to creating more awareness in this area and makes significant contributions to the literature examining the relationship between work safety and work-life balance. The results of this research are instructive both for employers in terms of guiding practices in the sector and for employees in terms of creating healthier work environments.