Calculation of emission factors in cement plants in Turkey and a modelling study for a cement plant
Türkiye'deki çimento fabrikalarının emisyon faktörlerinin hesaplanması ve bir çimento fabrikası için modelleme çalışması
  1. Tez No: 90663
  2. Yazar: RÜSTEM BARIŞ CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emisyon faktörleri, çimento üretimi, emisyonlar, modelleme VI IC YÛKSÜİÜOKiriM ki KL U DOKfiMAKÎASYON MERKEZÎ, Emission factors, cement production, emissions, modeling IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ ÇİMENTO FABRİKALARININ EMİSYON FAKTÖRLERİNİN HESAPLANMASI VE BİR ÇİMENTO FABRİKASI İÇİN MODELLEME ÇALIŞMASI Canpolat, Rüstem Banş Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Aysel Atımtay Aralık 1999, 124 sayfa Çimento fabrikalarında toz, SO2, NO2 and CO emisyon ölçümleri Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından standart teknik ve cihazlar kullanılarak 1997 yılından itibaren yapılmaktadır. Bu veriler kullanılarak çimento endüstrisi için emisyon faktörleri (EF) hesaplanmıştır. Emisyon faktörleri çimento fabrikaları ve öğütme-paketleme tesisleri için ayrı ayrı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar uluslararası emisyon faktörleri ile karşılaştırılmıştır. ABD, Almanya, Avusturya ve Hollanda'nın emisyon faktörleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye çimento Sektörü'nün toz için belirlenen emisyon faktörü yüksek ve SO2 için ise düşük bulunmuştur. NO2 ve CO emisyon faktörleri ise uluslararası emisyon faktörlerinin minimum ve maksimum değerleri arasında kalmıştır. Ölçümlerin düzenli olarak yapıldığı son üç sene içerisinde özellikle toz emisyonlarında azalma olduğu görülmüştür. Ayrıca, toplam sayıya göre az sayıda olan ana emisyon kaynaklarının fabrikadan kaynaklanan hava kirliliğinin %90'ından fazlasını oluşturduğu gözlenmiştir.Bu çalışmada, TÇMB tarafından bir çimento fabrikası etrafında yapılan hava kalitesi ölçümleri ile emisyon ölçüm sonuçları kullanılarak modelleme çalışması sonunda bulunacak yer seviyesi konsantrasyonları arasında bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Matematiksel model olarak Industrial Source Complex - ISC Version 3.0 kullanılmıştır. Çimento fabrikası için bir yıllık hava kalitesi ölçüm sonuçlan TÇMB tarafından sağlanmıştır. Sonuç olarak, ele alman fabrika için model sonuçları ile ölçüm değerleri arasında önemli bir ilişki tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CALCULATION OF EMISSION FACTORS IN CEMENT PLANTS IN TURKEY AND A MODELING STUDY FOR A CEMENT PLANT Canpolat, Rüstem Barış M. Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor : Prof. Dr. Aysel Atımtay December 1999, 124 pages PM, SO2, NO2 and CO emissions were measured by Turkish Cement Manufacturers' Association (TCMA) in cement plants by using standard techniques and equipment since 1997. Emission factors (EF) were calculated by using these available data for the cement sector. The emission factors were found both for cement and grinding-packing plants separately. The results of the study were compared with international emission factors. It was observed that Turkish Cement Sector's particulate matter emission factors are higher and SO2 emission factors are lower than the values determined for USA, German, Austrian and Netherlands cement sectors. As NO2 and CO emission factors are considered, they are between minimum and maximum values of International emission factors. The results showed that there is a decrease in dust emissions especially in the last three years during the period of regular measurements. Also, it was found that more than %90 mof air pollution is emitted from primary sources of each plant which are few in number. In this study, a mathematical model (Industrial Source Complex-ISC Version 3.0) was used in order to find a correlation between the results of air quality measurements conducted for one of the cement plants in Turkey and the ground concentration values found by the model by using the emission data. The air quality measurement data was provided by TCMA for a period of one year for the selected plant under study. It was observed that there was not any significant relationship between model and measurement results.