A Study of phytoplankton blooms initiated by saharah dust deposition in the marine environment
Sahra tozlarının denizlerdeki fitoplankton patlamaları üzerine etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 90664
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY, PROF. DR. AHMET CEMAL SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sahra tozu, Cemiliania Hipotezi, ıslak toz çökelmesi, fotoindirgenme, çözünmüş demir, E hux patlamaları. vı, Saharan dust, Cemiliania Hypothesis, wet dust deposition, photoreduction, dissolved iron, E hux blooms. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz SAHRA TOZLARININ DENİZLERDEKİ FİTOPLANKTON PATLAMALARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Polat, İncigül Yüksek Lisans., Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Aumtay Tez Yardımcı Yöneticisi: Prof. Dr. A. Cemal Saydam Aralık 1999, 62 sayfa Sahradan getirtilen çöl tozlarından değişik pH değerleri için fotokimyasal olarak Fe(II) oluşumu, laboratuar şartlarında deneysel olarak incelendi. Düşük pH seviyelerinde, pH 2-4 arası, çöl kumunun deiyonize su içinde hazırlanmış çözeltisinin 1000 Watt Tungsten lamba altında ışınlanmasıyla Fe(II) oluştuğu tespit edildi. pH 2-3 arasında, 15 g/L çöl kumu çözeltisinden kararlı halde 1700 ± 13.11 nM Fe(II) konsantrasyonu elde edjldi. Çöl tozundan laboratuarda belirlenen koşullar altında Fe(II) oluşumunun gösterilmesi, Cemiliania Hipotezinin ileri sürdüğü iddianın birinci basamağını oluşturan ve bulut içerisinde çöl tozlarından fotokimyasal olarak Fe(II) oluşumunu doğruladı. Bu hipotezin öne sürdüğü iddia, indirgenmiş demir ile birlikte çöl tozlarının oluşturduğu kimyasal matrix' in deniz yüzeyine çökelmesi sonucu Emiliani Huxleyi (E hux) patlamalarını kuvvetlendirmesi olasılığını arttırdığıdır. Cemiliania hipotezinin geçerliliği üç değişik E hux patlaması olayı ile test edilmiş ve hipotezde iddia edildiği üzere gündüz vakti denizlere çökelen çöl tozlarının E hux algleri üzerinde besin (nutrient) etkisi yaptığına dair destekleyici bulgular elde edilmiştir. Hipotezde iddia edilen çöl kumlarının muhtemel besin etkisi yapma özelliği bitkiler üzerinde de denenmiştir. Sulama suyu içine, dahaönceden gün ışığında veya 1000 Watt halojen lamba altında ışınlanan çöl tozu çözeltisi karıştırıldığında, pamuk ve buğday büyümesi üzerinde pozitif etkiler yaptığı görülmüştür. Sahra çöl tozu çözeltisi ile sulanan buğdayların kök uzunluklarında kontrol gruba göre de önemli bir artış saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF PLANKTON BLOOMS INITIATED BY SAHARAN DUST DEPOSITION IN THE MARINE ENVIRONMENT Polat, Incigiil M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atımtay Co-Supervisor: Prof. Dr.A. Cemal Saydam December 1999, 62 pages Photochemical formation of Fe(II) from the Saharan desert dust was investigated for various pH values under the laboratory conditions. At lower pH values between 2-4, Fe(II) formation was detected in the desert dust solution in deionised distilled water medium under irradiation with 1000 Watt Tungsten Lamp. From 15g/L of the desert dust solution at pH 2-3, 1700 ± 13.11 nM of steady state Fe(II) concentration was obtained. At pH 3-4, Fe(II) was also detected but it was significantly lower than that of the pH 2-3. The formation of Fe(II) from the desert dust solution confirmed the first requirement of the Cemiliania Hypothesis which is the in-cloud photochemical formation of Fe(II) from the desert dust solution. The hypothesis suggests that atmospheric deposition of this photochemically reduced iron (Fe(II)) together with the desert matrix over the sea surface has an ability to enhance Emiliania Huxleyi (E hux) bloom formation. The validity of the hypothesis was tested for three cases of the E hux blooms and supportive results have been obtained about the fertilizer effect of the day time wet deposition of desert dust on E hux cells. This possible fertilizer effect of the desert dust was also tested on the plant growth. Cotton and wheat growth mwere positively effected from the desert dust which was mixed into the irrigation water after radiating with the solar light or 1000 Watt halogen lamp. An improvement in size was observed in the wheat roots and leaves.