ISCST3 programı ile hava kirliliği dağılım modellemesi ve çimento fabrikası örneği
Air pollution dispersion modeling through the use of ISCST3 program and a case study for a cement plant
  1. Tez No: 167704
  2. Yazar: MEHMET ALİ ÇINAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞÜKRÜ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emisyon, hava kalitesi, çimento fabrikası, dağılım modellemesi u, Emission, air quality, cement plant, dispersion modeling IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ISCST3 PROGRAMI İLE HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ VE ÇİMENTO FABRİKASI ÖRNEĞİ Mehmet Ali ÇINAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN 2005, 86 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kemal GÜR Yrd. Doç. Dr. Murat YAKAR Yrd. Doç. Dr. Şükrü DURSUN İyi bir çevre yönetimi öncelikle çevre kalitesinin ve bu kaliteyi etkileyen etmenlerin doğru bir şekilde araştırılmasına, irdelenmesine ve planlamasına dayalıdır. Kirletici kaynakların ve kirliliğin miktarının belirlenmesi, hava kalitesi kontrol çalışmalarının başında yer alır. Gerek mevcut durumun saptanması, gerekse yapılması planlanan tesislerin hava kalitesi üzerine yapacağı etkilerin tahmin edilebilmesi hava kalitesi modelleri kullanılarak yapılabilir. Dağılım modelleri bir kirletici kaynağın çevrede meydana getirebileceği etkilerin belirlenmesi, yerde oluşacak kirletici konsantrasyonlarının hesabı ve bu verilerden hareketle kaynaklara getirilecek kısıtlamalar, örneğin bir fabrikanın kurulacağı yerin belirlenmesi, baca yüksekliklerinin belirlenmesi, emisyon standartlarının ve arıtma sistemlerinin şekillendirilmesi, bir bölge veya kentte emisyon kısıtlamalarının planlaması, acildurum planlarının yapılması gibi hava kirliliği kontrolündeki bütün temel uygulamalara esas teşkil eder. Çimento sektörü, Türkiye'deki en önemli sanayi sektörlerinden biridir. Yüksek enerji tüketimi, büyük toz ve CO emisyon potansiyeli, bu sektörü hava kirliliği açısından çok önemli hale getirmektedir. Çimento fabrikaları Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği'nde“kirletici vasfı yüksek tesisler”grubunda ele alınmaktadır. Çimento üretimindeki hava kirleticiler, üretimden kaynaklanan partikül madde (toz) emisyonları ile, yakıt hazırlama ve yanmadan kaynaklanan gaz ve toz emisyonlarıdır. Bu çalışmada özellikle tozlanma nedeniyle çevre kirliliği oluşturan çimento üretimi ele alınmış ve Konya Çimento Fabrikasından kaynaklanan hava kirliliği ISCST3 modeli programı kullanılarak tahmin edilmiş, model sonuçları çevre ortam hava kalitesi ölçümleri ile karşılaştırılmış ve tesisin hava kalitesi katkı değeri hesaplanmıştır. Dağılım modellemesinin sonucunda, faaliyeti çevreleyen alandaki kirleticilerin (CO, NO2, NO, PM10) konsantrasyonlarım gösteren haritalar elde edilmiştir. Dağılım hesapları Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı USEPA tarafından kullanılması tavsiye edilen ISCST3“Industrial Source Complex Short Term 3”model programı kullanılarak yapılmıştır. ISCST3 modeli, zaman içerisinde değişen gerçek zaman verilerini baz alarak saatlik, günlük, aylık ve yıllık yer seviyesi veya istenilen yükseklikteki konsantrasyonları tahmin edebilen en gelişmiş bilgisayar modellerinden birisidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis AIR POLLUTION DISPERSION MODELING THROUGH THE USE OF ISCST3 PROGRAM AND A CASE STUDY FOR A CEMENT PLANT Mehmet Ali ÇINAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şükrü DURSUN 2005, 86 Pages Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Assist Prof. Dr. Murat YAKAR Assist Prof. Dr. Şûkrfi DURSUN A good environmental management is based on search, analysis and planning on ambient air quality and the factors affecting this quality firstly. The determination of pollutant sources and pollution degree plays an important role in air quality control studies. Not only evaluating present condition, but also estimation of planned plants' effect on air quality can be made through employing air quality models. Dispersion models are used in all the basic applications such as the determination of the effect of a pollutant source on environment, calculation of ground level pollutant concentrations and upon this data, regulatory control of sources, for instance, site selection for a factory, determination of stack heights, insetting emission standards and treatment systems, setting emission limitations in a rural or urban area and making emergency plans. Cement sector is one of the most important industrial sectors in Turkey. High energy consumption, high dust and CO emission potential makes this sector very important from the point of view of air pollution. Cement plants are treated as“the plants that have much pollution potential”in the Turkish Air Quality Control Regulation. The air pollutant sources in cement production are the particulate matter (dust) emissions resulting from the production, and gas and dust emissions resulting from fuel preparation and incineration. In this study, cement production causing especially particulate matter pollution and the air pollution originating from Konya Cement Plant is estimated through the use of ISCST3 model, and model results are compared with ambient air quality measurements and the air pollution contribution value of the plant was evaluated. As a result of dispersion modeling, the maps showing pollutant (CO, NO2, NO, PM10 ) concentrations were obtained. Dispersion calculations were made by ISCST3 (Industrial Source Complex Short Term 3 Model) which was suggested by USEPA. ISCST3 is one of the most developed computer programs that are used for the estimation of hourly, daily, monthly and annual ground level concentrations or elevated receptor concentrations.