Naval surface tactical manevvering simulation system
Suüstü gemileri taktik manevra simülasyon sistemi (NSTMSS)
  1. Tez No: 90662
  2. Yazar: OKAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: DIS, FEDEP, HLA, Naval Simulation, Networked Virtual Environment, Object Oriented Analysis & Design, RTI, UML
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
öz SUÜSTÜ GEMİLERİ TAKTİK MANEVRA SİMÜLASYON SİSTEMİ (NSTMSS) Bu tez, bir Dağıtık Etkileşimli Simülasyon (DES) uygulaması olan Suüstü Gemileri Taktik Manevra Simülasyon Sistemini (NSTMSS), onun yapısını ve gerçekleştirimini anlatmaktadır. NSTMSS, bir gemi manevra simülatörünü, bu gemilerin manevra yapacağı sanal ortamın oluşturulmasını, ve harekat sahasının taktik seviyedeki simülasyonunu kapsayan bir sanal simülasyon sistemidir. NSTMSS, tekrar kullan ılabilirliiik ve karşılıklı işlerlik için yapısal bir mimari sağlayan Yüksek Seviye Mimarisi konsepti kullanılarak geliştirilmiştir. Bu bağlamda NSTMSS; veri haberleşmesi ve nesne değişimi için Run Time Infrastructure fonksiyonlarını, üç boyutlu grafik arayüzü ve sanal ortam için Performer grafik kütüphanesini, Nesne yönemli analiz ve tasarım için Unified Modeling Language (UML) kullanmaktadır. NSTMSS, suüstü harekatı için, mevcut ve yeni taktiklerin, harekatların, ve nizamların test edilip denenebileceği bir Ağlandırılmış Sanal Ortam için test ortamı olarak hizmet etmektedir. Anahtar kelimeler Dağıtık Etkileşimli Simülasyon, Deniz Simülasyonu, Ağlandırılmış Sanal Ortam, Nesne Yönelimli Analiz ve Tasarım, RTI, UML
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NAVAL SURFACE TACTICAL MANEUVERING SIMULATION SYSTEM (NSTMSS) This thesis introduces a Distributed Interactive Simulation (DIS) application called“Naval Surface Tactical Maneuvering Simulation System (NSTMSS)”, and describes its architecture and implementation. NSTMSS is a virtual simulation system that is composed of a three dimensional ship handling simulator, a tactical level simulation of operational area, and a virtual environment for the ship simulators. NSTMSS has been developed by using the concepts of High Level Architecture (HLA), which provides a structural basis for interoperability and reusability. NSTMSS uses Runtime Infrastructure (RTI) for data communication and object exchange, Performer for 3D graphical interfaces and virtual environment. Unified Modeling Language (UML) has been used for Object Oriented Analysis and Design (OOAD). NSTMSS provides a Networked Virtual Environment (NVE) testbed for naval surface actions in which new tactics, operations and formations can be evaluated and tested as well as the present ones can be analyzed.