Lise öğrencilerinin gelecek vizyonu ile beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between high school students' future vision and five-factor personality traits
- Tez No: 906705
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lise öğrencileri, Gelecek vizyonu, Beş faktör kişilik özellikleri, High school student, Future vision, Five-factor personality traits
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma lise öğrencilerinin gelecek vizyonu ile beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesinin amaçlandığı ilişkisel tarama modelli betimsel bir çalışmadır. Araştırma grubunu, Adana ili merkez ilçesinde yer alan Anadolu ve Meslek liselerinde öğrenim gören 376 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş ranjı13 ile 19 yaş aralığındadır. Araştırmada lise öğrencilerinin kişilik özelliklerini belirlemek amacıyla veriler Beş Faktör Kişilik Ölçeği (BFKÖ), gelecek vizyonlarını belirlemek amacıyla veriler Gelecek Vizyonu Ölçeği (GVÖ), kişisel bilgilere ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından düzenlenen Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 26.00 istatistik programı kullanılmış olup Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre; lise öğrencilerinin gelecek vizyonlarının, duygusal dengesizlik dışında, diğer dört kişilik boyutuyla pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca lise öğrencilerinin, beş faktör kişilik özelliklerinden gelişime açıklığın gelecek vizyonlarının alt boyutu olan iyimserliğin en önemli yordayıcısı olurken; dışa dönüklük, uyumluluk, sorumluluk ve gelişime açıklık kişilik özellikleri gelecek vizyonu alt boyutlarından kötümserliği anlamlı olarak yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive research employing a relational survey model aimed at examining the relationship between high school students' future vision and their five-factor personality traits. The research group consists of 376 students studying in Anatolian and Vocational high schools located in the central district of Adana province. The participants' age range is between 13 and 19 years. In the research, data was collected using the Five-Factor Personality Scale (FFPS) to determine the personality traits of high school students, the Future Vision Scale (FVS) to determine their future visions, and a Personal Information Form prepared by the researcher to gather personal information. In the analysis of the research data, the SPSS 26.00 statistical program was used, and Pearson correlation analysis was conducted. According to the results of the research, high school students' future visions were positively related to their personality traits, except for emotional instability. Based on the data obtained from multiple regression analysis to determine whether high school students' future visions, optimism, hope, and pessimism are predicted by the five-factor personality traits, it was found that among the five-factor personality traits, openness to experience was the most significant predictor of optimism, which is a sub-dimension of future vision; extraversion, agreeableness, conscientiousness, and openness to experience significantly predicted the sub-dimension of pessimism in future vision.