Experimental investigation of MRP and PBC in a flexible manufacturing cell with an automated storage and retrieval system
Malzeme gereksinimleri planlaması ve dönem kafilesi kontrolünün otomatik depolama sistemi ile donatılmış bir esnek üretim hücresinde deneysel incelemesi
  1. Tez No: 90677
  2. Yazar: ELİF DÜŞMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL, DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Malzeme Gereksinimleri Planlaması, Dönem Kafilesi Kontrolü, Üretim Planlama ve Kontrol, Esnek Üretim Hücreleri IV 1G YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BOK@MANl»SyO!t MERKEZİ, Material Requirements Planning, Period Batch Control, Production Planning and Control, Flexible Manufacturing Cells m
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz MALZEME GEREKSİNİMLERİ PLANLAMASI VE DÖNEM KAFİLESİ KONTROLÜ'NÜN OTOMATİK DEPOLAMA SİSTEMİ İLE DONATILMIŞ BİR ESNEK ÜRETİM HÜCRESİNDE DENEYSEL İNCELEMESİ Düşmez, Elif Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Nur Evin Özdemirel Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Sinan Kayalıgil Aralık 1999, 162 sayfa Hücresel yapılarda esnek üretim son yirmi yıl içerisinde önem kazandı ve otomasyonun malzeme yönetimi üzerindeki etkisi araştırmacılardan büyük ilgi gördü. Bu çalışmada, Malzeme Gereksinimleri Planlaması ve Dönem Kafilesi Kontrolü adındaki iki malzeme planlama yönteminin bir esnek üretim hücresinin performansı üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Üretim hücresini oluşturan fiziksel sistem otomatik malzeme taşıma gereçleri ve bir otomatik depolama sistemi ile donatılmış olan gerçek bir fiziksel simulatörden adapte edilmiştir. Bu sistemin, parça üretimi ve montaj operasyonlarının gerçekleştirildiği bir hücresel üretim sistemini temsil eden bir ortamda çalıştığı varsayılmıştır. Malzeme Gereksinimleri Planlaması ve Dönem Kafilesi Kontrolü'nün performansları değişik toplam talep değişim düzeyleri ve değişik seviyelerdeki parça ortaklığı ve parça kapsamı ile karakterize edilebilen değişik malzeme listesi yapılan altmda ölçülmüştür. Ortalama gecikme düzeyleri, taşman envanter ve kritik kaynakların kullanım oranlan performans ölçütleri olarak kullanılmıştır. Sistem, simulasyon analizi kullanılarak modellenmiş ve analiz edilmiştir. Sonuçlar, toplam talep değişiminin sistemin performansında kritik bir faktör olduğunu göstermiştir. Malzeme Gereksinimleri Planlaması sistemdeki değişikliklere çabuk reaksiyon gösterdiği için toplam talep değişiminin yüksek olduğu durumda parça üretimi için ortalama akış zamanı ve gecikme ölçütlerine göre daha kötü performans göstermiştir. Dönem Kafilesi Kontrolü'nde yüksek envanter düzeyleri gözlemlenmiştir ve bu da parça üretimi ve montaj aşamalan arasındaki fazla depolama ihtiyacı yüzünden montaj operasyonunun performansını kötü yönde etkilemiştir. MRP'de daha iyi kaynak kullanımı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF MRP AND PBC IN A FLEXIBLE MANUFACTURING CELL WITH AN AUTOMATED STORAGE AND RETRIEVAL SYSTEM Düşmez, Elif M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Dr. Nur Evin Özdemirel Co-Supervisor: Dr. Sinan Kayalıgil December 1999, 162 pages Flexible manufacturing in cellular settings has gained importance in the last two decades and the effect of automation in material management has raised a lot of interest among the researchers. In this study, the effect of two detailed material planning schemes, Material Requirements Planning (MRP) and Period Batch Control (PBC), on the performance of a flexible manufacturing cell is analyzed. The physical system constituting the manufacturing cell is adopted from an existing physical simulator, which consists of automated material handling equipment and an automated storage and retrieval system. This system is assumed to operate in an environment representative of a system of manufacturing cells where component manufacturing and assembly operations are carried out. The performance of MRP and PBC is measured at different total demand volume variation levels and different BOM structures characterized by different levels of parts commonality and range of components. Average tardiness levels, amount of inventory carried and utilization of critical resources are used as the performance measures. System simulation is used to model and analyze the system. The results reveal that the total demand volume variation is a critical factor in system performance. MRP performed worse under high volume variation in terms of average flowtime and tardiness at component manufacturing due to the need for quick reaction to changes in the system. High inventory levels are observed under PBC and this affects the performance of assembly operation adversely due to high storage requirement between component manufacturing and assembly stages. Better resource utilizations were observed in MRP than in PBC.