Mérida Planı: ABD ve Meksika'nın yaklaşımları
The Mérida Plan: United States and Mexican approaches
- Tez No: 906764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Mérida Planı, ABD, Meksika, güvenlik, uyuşturucu kaçakçılığı, Mérida Plan, USA, Mexico, security, drug trafficking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Mérida Planı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Meksika arasında kabul edilen iki taraflı bir güvenlik stratejisidir. 2007 yılında imzalanan planın temel amacı, Meksika topraklarındaki suç örgütleriyle mücadele etmek ve ABD sınırındaki uyuşturucu kaçakçılığını engellemektir. Mérida Planı, hem ABD hem de Meksika suç gruplarının bir tehdit oluşturduğunu ve bu grupların kontrol ettiği alanların etkin bir şekilde azaltılması için ortak bir sorumluluğun hakim olması gerektiğini kabul etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Mérida Planı'nın/ girişiminin Meksika sınırlarında yaşanan göç, sınır güvenliği ve insan hakları gibi olgular üzerindeki temel etkilerini 2008-2023 dönemini kapsayacak şekilde açıklamaktır. Bu bağlamda, ilk bölüm, Mérida Planı'nın 1990'lardaki arka planına, imzalanma ve yürürlüğe girme sürecine odaklanmaktadır. İkinci bölümde ise, Meksika'nın girişime bakış açısı detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Ayrıca 2007'den günümüze kadar Meksika hükümetinin kaydettiği ilerleme ve şeffaflık eksikliği ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi zorluklar da tartışılmaktadır. Benzer şekilde, üçüncü ve son bölüm Mérida Planı'nın uygulanmasına yönelik ABD yaklaşımını açıklamaktadır. Bu bölümde ABD başkanlarının ve ilgili devlet kurumlarının sınır güvenliği ve uyuşturucu talebi konularında kaydettiği ilerleme ve eksiklikler gösterilmektedir. Sonuç olarak çalışmada, Mérida Planı'nın kısmen başarılı olduğu ancak genel olarak beklentileri karşılayamayan bir plan olduğu sonucuna varılmıştır. Meksika'dan kaynaklanan bu yaygın başarısızlığın nedenleri, i) adaleti sağlamakla görevli kurumları etkileyen yolsuzluk, ii) organize suça karşı faaliyet gösteren güçlerin profesyonellik eksikliği, iii) Meksika'nın hesap verebilirlik eksikliğidir. Diğer taraftan ABD kaynaklı sorunlara bakıldığında, i) ABD'den kaynaklanan uyuşturucu talebininin fazla olması, ii) Meksika'da suç örgütü liderlerini yakalamak için uygulanan standartlaştırılmış stratejinin uzun vadede suç gruplarının eylemlerini azaltmaması, iii), sorunun temelde Meksika kökenli olması nedeniyle ABD'nin kartellerin ortadan kaldırılmasında üstlendiği sorumluluğun çok az olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The Mérida Plan is a bilateral security strategy agreed between the United States (US) and Mexico. The main purpose of the plan, signed in 2007, is to combat criminal organizations in Mexican territory and prevent drug smuggling on the US border. The Mérida Plan accepts that both U.S. and Mexican criminal groups pose a threat and that a shared responsibility must prevail to effectively reduce the areas controlled by these groups. The main purpose of this study is to explain the main effects of the Mérida Plan/initiative on phenomena such as migration, border security and human rights at the Mexican border, covering the period 2008-2023. In this context, the first part focuses on the background of the Mérida Plan in the 1990s and the process of its signing and entry into force. In the second part, Mexico's perspective on the initiative is explained in detail. The progress made by Mexico government from 2007 to the present and challenges such as lack of transparency and drug trafficking are also discussed. Similarly, the third and final chapter describes the US approach to implementing the Mérida Plan. This section shows the progress and shortcomings of U.S. presidents and relevant government agencies on border security and drug demand. As a result, the study concluded that the Mérida Plan was partially successful, but overall it was a plan that did not meet expectations. The reasons for this widespread failure from Mexico are i) corruption affecting institutions tasked with administering justice, ii) lack of professionalism of the forces operating against organized crime, iii) Mexico's lack of accountability. On the other hand, when we look at the problems originating from the USA, these are i) the high demand for drugs originating from this country, ii) the standardized strategy applied to capture the leaders of criminal organizations in Mexico that does not reduce the activities of criminal groups in the long term, iii) the notion that the USA has little responsibility in eliminating the cartels, since the problem is mainly of Mexican origin.