Aspat (Muğla) yöresinde bulunan hymenoptera-zar kanatlılar (insecta) takımına ait türler üzerinde faunistik çalışmalar
Investigations on the species belonging to hymenoptera in Aspat (Muğla) locality of Turkey
  1. Tez No: 252650
  2. Yazar: AHU ÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TEZCAN, PROF. DR. T. TANJU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, fauna, Muğla, Türkiye, yeni kayıt, Hymenoptera, fauna, Muğla, Turkey, new record
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Aspat (Muğla) yöresinde bulunan Hymenoptera takımına bağlı türlerin saptanmasına yönelik bu çalışma Şubat 2008-Mayıs 2009 ayları arasında yürütülmüştür. Çalışma sonunda Vespidae familyasına bağlı 6, Formicidae familyasına bağlı 2, Apidae, Pompilidae, Tiphiidae ve Mutillidae familyalarına bağlı 3'er, Chrysididae ve Tenthredinidae familyasına bağlı 2'şer, Sphecidae, Ichneumonidae, Crabronidae, Scoliidae ve Gasteruptiidae familyalarına bağlı 1'er tür olmak üzere toplam 29 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Odynerus melanocephalus armeniacus (Morawitz, 1885), Euodynerus (Euodynerus) curictensis Bluethgen, 1940, Myrmilla (Myrmilla) caucasica (Kolenati, 1846), Tropidotilla litoralis (Petagna, 1787), Mutilla quinquemaculata Cyrillo, 1787, Priocnemis fallax Verhoeff, 1922, Priocnemis (Priocnemis) parvula Dahlbom, 1845, Agenioideus (Schizanoplius) excisus (Morawitz, 1890), Podalonia hirsuta mervensis Radoszkowski, 1887, Anomalon cruentatum (Geoffroy, 1785), Pseudospinolia uniformis (Dahlbom, 1854), Chrysis inaequalis Dahlbom, 1845, Meria dorsalis (Fabricius, 1804), Tiphia persica Turner, 1908, Lestica subterranea (Fabricius, 1775) ve Gasteruption jaculator (Linnaeus, 1758) türlerinin Muğla ilinde bulunduğu ilk kez tespit edilmiştir. En çok yakalanan türler arasında Vespula germanica Linnaeus, 1793 (99 örnek), Vespa orientalis Linnaeus, 1771 (94 örnek), Apis mellifera Linnaeus, 1758 (30 örnek), Tenthredo zonula Klug, 1817 (10 örnek) ve Macrophya (Macrophya) postica (Brullé, 1832) (10 örnek) bulunmaktadır. A. excisus (Morawitz, 1890), P. parvula Dahlbom, 1845, P. fallax Verhoeff, 1922, P. uniformis (Dahlbom, 1854), Ancistrocerus auctus (Fabricius, 1793), T. litoralis (Petagna, 1787), M. (Myrmilla) caucasica (Kolenati, 1846), L. subterranea (Fabricius, 1775), Colpa (Heterelis) quinquecincta quinquecincta (Fabricius, 1793), A. cruentatum (Geoffroy, 1785), E. (Euodynerus) curictensis Bluethgen, 1940, T. persica Turner, 1908, M. quinquemaculata Cyrillo, 1787, C. inaequalis Dahlbom, 1845, G. jaculator (Linnaeus, 1758) ve Messor structor (Latreille, 1798) türlerine ait sadece birer örnek toplanmıştır. Çalışma sonunda 291 örnek toplanmıştır. Bunlardan 200 örnek % 68,73 oranla besin tuzak yöntemiyle; 50 örnek % 17,18 oranla atrap yöntemiyle; 27 örnek % 9,28 oranla elle ve 14 örnek % 4,81 oranla çukur tuzak yöntemiyle yakalanmıştır. Çalışmada incelenen her tür için morfolojileri, yayılışları ve etiket bilgileri verilmiştir. Toplanan materyal E.Ü. Tabiat Tarihi Müzesi ve E.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Müzesi'nde korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study which was done to determine the species of Hymenoptra from Aspat (Muğla) locality of Turkey was carried out between February, 2008 and May, 2009. As a results of this study totaly 29 species which belong to family of Vespidae, Formicidae, Apidae, Pompilidae, Tiphiidae, Mutillidae, Tenthredinidae, Chrysididae, Sphecidae, Ichneumonidae, Crabronidae, Scoliidae and Gasteruptiidae have been determined. Sixteen of them namely Odynerus melanocephalus armeniacus (Morawitz, 1885), Euodynerus (Euodynerus) curictensis Bluethgen, 1940, Myrmilla (Myrmilla) caucasica (Kolenati, 1846), Tropidotilla litoralis (Petagna, 1787), Mutilla quinquemaculata Cyrillo, 1787, Priocnemis fallax Verhoeff, 1922, Priocnemis (Priocnemis) parvula Dahlbom, 1845, Agenioideus (Schizanoplius) excisus (Morawitz, 1890), Podalonia hirsuta mervensis Radoszkowski, 1887, Anomalon cruentatum (Geoffroy, 1785), Pseudospinolia uniformis (Dahlbom, 1854), Chrysis inaequalis Dahlbom, 1845, Meria dorsalis (Fabricius, 1804), Tiphia persica Turner, 1908, Lestica subterranea (Fabricius, 1775) and Gasteruption jaculator (Linnaeus, 1758) have been determined for the first time in Muğla province. The most abundant collected species of this study are Vespula germanica Linnaeus, 1793 (99 specimens), Vespa orientalis Linnaeus, 1771 (94 specimens), Apis mellifera Linnaeus, 1758 (30 specimens), Tenthredo zonula Klug, 1817 (10 specimens) and Macrophya (Macrophya) postica (Brullé, 1832) (10 specimens). Only one each specimen of A. excisus (Morawitz, 1890), P. parvula Dahlbom, 1845, P. fallax Verhoeff, 1922, P. uniformis (Dahlbom, 1854), Ancistrocerus auctus (Fabricius, 1793), T. litoralis (Petagna, 1787), M. (Myrmilla) caucasica (Kolenati, 1846), L. subterranea (Fabricius, 1775), Colpa (Heterelis) quinquecincta quinquecincta (Fabricius, 1793), A. cruentatum (Geoffroy, 1785), E. (Euodynerus) curictensis Bluethgen, 1940, T. persica Turner, 1908, M. quinquemaculata Cyrillo, 1787, C. inaequalis Dahlbom, 1845, G. jaculator (Linnaeus, 1758) and Messor structor (Latreille, 1798) were collected. In this study 291 specimens were collected. 200 of them were collected by bait traps metod with the percentage of 68,73 %; 50 specimens were collected by sweeping net with the percentage of 17,18 %; 27 specimens were collected by hands with the percentage of 9,28 % and 14 specimens were collected by pitfall traps metod with the percentage of 4,81 %. General characteristics, distribution and tag information was given for each species in the text. Material are protected in E.U. Natural History Museum and E.U. The Faculty of Agriculture, Plant Production Department Prof. Dr. Niyazi Lodos Entomology Museum.