Özcan Karabulut'un hikâyelerinde tema
Theme in Özcan Karabulut's stories
  1. Tez No: 963290
  2. Yazar: MELİSA ATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ŞENDERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özcan Karabulut, hikâye, tema, bireysel temalar, toplumsal temalar, Özcan Karabulut, story, theme, individual themes, social themes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Özcan Karabulut'un hikâyeleri tematik açıdan ele alınarak, yazarın bireysel ve toplumsal meseleleri öykülerinde nasıl işlediği incelenmiştir.“Özcan Karabulut'un Hikâyelerinde Tema”başlığını taşıyan bu çalışma, yazarın sırasıyla; Karşı Öyküler (1984), Hüzünle Bazı Günler (1990), Baştan Sona Yalnızlık (1997), Belki de Kaybeden Zaman (1998), Aşkın Halleri (2000), Muhteşem Tutkularımızın Bir Sonraki Saati (2016) adlı altı kitabı temel alınarak yapılandırılmıştır. Tematik çözümlemeye dayalı olarak kurgulanan bu tezde, Özcan Karabulut'un hikâyelerinde ön plana çıkan temalar sınıflandırılmış, bu temaların hikâye metinlerinde nasıl biçimlendirildiği örneklerle gösterilmeye çalışılmıştır. Tez, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde 1940'dan günümüze Türk hikâyeciliği ana hatlarıyla ele alınmıştır. İlk bölümde yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında kısa bilgi verilmiştir. Tezin diğer bölümünde bireysel temalara yer verilmiştir. Bu bölümde, Karabulut'un hikâyelerinde öne çıkan yalnızlık, yabancılaşma, geçmiş zaman, iç sıkıntısı ve karamsarlık ile kadın teması üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise toplumsal temalar başlığı altında; toplum eleştirisi, adaletsizlik, baskılar, toplumsal direniş ve başkaldırı, kent yaşamı ve çeşitli toplumsal olaylara değinilmiştir. Her iki bölümde de hikâyelerin kısa özetleri verilmiş, ardından tespit edilen temalar alıntılarla desteklenerek analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmada ulaşılan temel bulgular özetlenmiş; Özcan Karabulut'un hikâyelerinde bireysel ve toplumsal temaların nasıl biçimlendiği genel hatlarıyla değerlendirilmiştir. Böylece hem temaların sınıflandırılması mümkün olmuş hem de metin içindeki somut örneklerle temaların nasıl işlendiği ortaya konulmuş; elde edilen sonuçlar, yazarın hikâyelerine dair genel bir değerlendirme şeklinde özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Özcan Karabulut's stories are examined from a thematic perspective and how the author handles individual and social issues in his stories is examined. This study, titled“Theme in Özcan Karabulut's Stories”, is structured based on the author's six books, namely; Karşı Öyküler (1984), Hüzünle Bazı Günler (1990), Baştan Sona Yalnızlık (1997), Belki de Kaybeden Zaman (1998), Aşkın Halleri (2000), Muhteşem Tutkularımızın Bir Sonraki Saati (2016). In this thesis, which is structured based on thematic analysis, the themes that come to the fore in Özcan Karabulut's stories are classified and how these themes are shaped in the story texts is tried to be shown with examples. The thesis consists of three sections, excluding the introduction and conclusion. The introduction outlines Turkish short story writing from 1940 to the present. The first section provides brief information about the author's life, literary personality, and works. The second section of the thesis addresses individual themes. This section focuses on the themes of loneliness, alienation, past tense, boredom, and pessimism, as well as the theme of women, which are prominent in Karabulut's stories. The final section, under the heading of social themes, addresses social criticism, injustice, oppression, social resistance and rebellion, urban life, and various social events. Both sections provide brief summaries of the stories, followed by an analysis of the identified themes supported by quotations. In the conclusion section, the basic findings of the study are summarized; how individual and social themes are shaped in Özcan Karabulut's stories is evaluated in general terms. Thus, both the classification of themes and how the themes are handled with concrete examples in the text are reviewed; the results obtained are summarized as a general evaluation of the author's stories.