Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının zihin haritalarında öğretmenlik mesleği
Teaching profession in the mind maps of social studies teacher candidates
- Tez No: 906921
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik Mesleği, Sosyal Bilgiler, Zihin Haritası, Algı, Teaching Profession, Social Studies, Mind Map, Perception
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının zihin haritalarında öğretmenlik mesleğini analiz etmek ve öğretmen adaylarının zihinlerinde var olan öğretmenlik mesleği algısını ortaya koymaktır. Bu amaçla zihin haritası tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcılarını, 2023-2024 akademik yılı güz döneminde bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde öğrenim gören 24 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Katılımcıların 14'ü kadın 10'u erkektir. Öğretmen adaylarının öğretmenlik kavramını merkeze alarak çizmiş oldukları zihin haritaları, veri toplama aracını oluşturmaktadır. Zihin haritaları içerik analizine dayalı olarak çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin analizi sonucunda 10 kategoriye ulaşılmıştır. Kategoriler Maxqda 24 programına işlenmiştir. Her bir kategoriye ilişkin elde edilen kodların frekans analizi yapılmıştır. Kategoriler günümüz meslek koşulları ve Sosyal Bilgiler öğretmen adayları çerçevesinde ele alındığında olumlu kategorilerin daha çok olduğu ancak olumsuz bir bakışın hâkim olduğu kategorilerin de olduğu anlaşılmıştır. Olumlu kategoriler; Model olma olarak öğretmen, Harekete geçiren güç olarak öğretmen, Yetki, güç sahibi olarak öğretmen, Fonksiyon, işlev olarak öğretmen, Yol gösterici, rehber olarak öğretmen, Etkileşim kurma olarak öğretmen, Milli, manevi, evrensel değerler olarak öğretmen, Toplumsal değerler olarak öğretmen şeklindedir. Olumsuz kategoriler; Umutsuzluğun göstergesi olarak öğretmen, Fiziksel ve psikolojik etki olarak öğretmen şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the teaching profession in the mind maps of Social Studies teacher candidates and to reveal the perception of the teaching profession in the minds of teacher candidates. For this purpose, the mind map technique was used. Phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, was used in the study. The participants of the study consist of 24 Social Studies teacher candidates studying at the faculty of education of a state university in the fall semester of the 2023-2024 academic year. 14 of the participants are women and 10 are men. The mind maps drawn by teacher candidates, focusing on the concept of teaching, constitute the data collection tool. Mind maps were analyzed based on content analysis. As a result of the analysis of the data obtained, 10 categories were reached. Categories are included in the Maxqda 24 program. Frequency analysis of the codes obtained for each category was performed. When the categories are considered within the framework of today's professional conditions and Social Studies teacher candidates, it is understood that there are more positive categories, but there are also categories where a negative view prevails. Positive categories; Teacher as a model, teacher as a motivating force, teacher as authority, teacher as a function, teacher as a guide, teacher as an interaction, teacher as national, spiritual, universal values, teacher as social values. Negative categories; Teacher as an indicator of hopelessness, teacher as a physical and psychological effect.