Hydroulie and numerical modelling of water circulation in Datça marina caused by a pumped discharge and a wave pump
Datça yat limanında dışarı atılan debi ve dalga pompası yoluyla oluşturulan su çevrintisinin hidrolik ve sayısal modellenmesi
- Tez No: 90699
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zorla su değişimi, Şaft tipi dolu savak, Dalga pompası, Su kalitesi, Fiziksel model, Matematiksel model, Yat limanı, Çevrinti VI, Forced flushing, Morning-Glory, Wave pump, Water quality, Physical model, Mathematical model, Marina, Circulation IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz DATÇA YAT LIMANTNDA DIŞARI ATILAN DEBİ VE DALGA POMPASI YOLUYLA OLUŞTURULAN SU ÇEVRİNTİSİNİN HİDROLİK VE SAYISAL MODELLENMESİ Öztürk, Cumhur Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Erdal Özhan Aralık 1999, 85 sayfa Bir yat limanı içerisindeki yüzey tabakası, kullanıcıların direk kullanımında olmasından ve katı atık, yağ gibi yüzebilir maddelerden dolayı yat limanının en kirli bölümdür. Bir yat limanının su değişim yetisi, liman içindeki su kalitesi açısından en önemli etkendir. Gelgit genliğinin düşük olduğu bölgelerde gelgitle sağlanan su değişimi yeterli olmayabilir. Bu yüzden şaft tipi dolusavak benzeri bir yapının kullanımı, belli aralıklarla yüzey sularının, dolayısıyla da kirliliğin alınması için bir çıkar yol olacaktır. Yat limanı içerisindeki su kalitesinin yükseltilmesinin bir başka yolu da dalga pompası adı verilen yapının kullanımıdır. Fiziksel ve matematiksel model kullanımıyla şaft tipi dolusavak ve dalga pompası yardımıyla suyun zorla değişimi yakın bir gelecekte yapılması düşünülen Datça Yat Limanı için ayrı ayrı incelenmiştir. Şaft tipi dolusavağın emme ağzı liman içerisinde iki değişik noktayayerleştirilmiştir. Her iki yöntem için de tüm liman alanında, özellikle de liman girişinde bırakılan köpük parçacıklanyla yüzey sularındaki çevrinti düzeni incelenmiştir. Fiziksel model çalışmaları sırasmda elde edilen bilgiler matematiksel model çalışmaları sırasında sınır koşullan olarak kullanılmıştır. Her iki çalışmanın sonuçları karşılaştırılmış ve matematiksel model sonuçlarının fiziksel model sonuçlarıyla uyumlu olduğu görülmüştür. Yat limanı içerisinde, yüzeydeki kirli suyun atılması işleminde ve su değişim yetisinin arttırılmasıyla daha iyi bir su kalitesine ulaşmakta şart tipi dolusavak ve dalga pompası gibi özel yapıların kullanımının etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC AND NUMERICAL MODELLING OF WATER CIRCULATION IN DATÇA MARINA CAUSED BY A PUMPED DISCHARGE AND A WAVE PUMP Öztürk, Cumhur M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan December 1999, 85 pages Surface layer inside a marina is in direct contact with the users and therefore is the most polluted part due to buoyant wastes such as litter and oil. Flushing ability of a marina is the most decisive factor for water quality in marinas. Tidal flushing may not be effective especially in places where tidal range is small. Thus, the use of a structure similar to the“Morning-Glory”spillway can be a remedy for the periodic removal of the surface water so is the pollution. An alternative method to improve the water quality inside the marina is the utilization of the structure called the wave pump. Forced flushing in the vicinity of a“Morning-Glory”spillway and“Wave Pump”is investigated by use of both physical and numerical models individually for Datça Marina, which is planned to be constructed in the near future. Morning-Glory intake is placed at two different locations inside the marina model. Circulation patterns at surface layer are observed by releasing floats at various points throughout 111the marina and especially at the entrance for both Morning-Glory and wave pump applications. Information acquired during physical model studies are used as boundary conditions for mathematical model studies. Results of both studies are compared. It is seen that numerical model results are in accordance with the physical model results. The use of special structures as“Morning-Glory”like spillway structure and“Wave Pump”inside a marina can be said to be an effective way of removing the polluted surface water and enhancing the flushing ability which results in better water quality inside the marina.