Ebeveynlerde COVİD-19 obsesyonu vekorkusunun çocuklarının ateş yönetimine etkisi
The effect of COVİD-19 obsession and fear in parents on their children's fever management
- Tez No: 907021
- Danışmanlar: PROF. DR. NURSAN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: 1 Ay -5 Yaş Çocuk, Ateş, Covıd-19, Korku, Obsesyon, Ebeveyn Ateş Yönetimi, Ölçek, Geçerlik ve Güvenirlik, 1 Month -5 Years Old Child, Fever, Covid-19, Fear, Obsession, Parent, Fever Management, Scale, Validity and Reliability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ateş, Çocuklarda Covid-19 enfeksiyonu için en yaygın klinik belirtilerden biri olmakla beraber acil servislerde en sık görülen şikâyetlerden biridir.Bu çalışmadaki amacımız Lee, S. A. (2020) tarafından Kore de geliştirilen Covıd-19 obsesyon Ölçeğinin (OCS; Obsession with Covid-19 Scale) Türk kültürüne uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması ve 1 ay-5 yaş çocuğu olan ebeveynlerin, çocukların ateş yönetiminde COVID-19 obsesyonu Ve korkusunun etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmanın birinci aşaması metodolojik ve kesitsel; ikinci aşaması ise tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu birinci aşamada 450 katılımcı, ikinci aşamada ise 105 ebeveyn oluşturmuştur. Ölçek geçerlilik ve güvenirlik aşamasında veriler Tanıtıcı Bilgi Formu ve Covıd-19 Obsesyon Ölçeği (OCS) kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında eğitim öncesi Tanıtıcı Bilgi Formu, Covıd-19 Obsesyon Ölçeği, Covıd-19 Korku Ölçeği ve Ebeveyn Ateş Yönetim Ölçeği (PFMS) uygulanmıştır. BULGULAR: Geliştirilen ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi modeline ilişkin uyum indeksi değerleri χ²/df: 2,475, RMSEA: 0,057, GFI: 0,994, CFI: 0,987, SRMR: 0,024 ve Cronbach alfa katsayısı tüm ölçek için 0,643 olarak saptanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ailede çocuk sayısı grupları arasında ateş skoru bakımından istatistiksel bir farklılık (p< 0,05).) ve Obsession ile korku skoru arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı derecede bir ilişki görülmüştür (p< 0,05). SONUÇ: Ölçeğin Türk kültürüne uygun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir. Covid 19 pandemi sırasında ebeveynlerde obsession ile korku skoru arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı derecede bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON AND AİM: Fever is one of the most common clinical manifestations of Covid-19 infection in children and one of the most common complaints in emergency departments. Fear of insecurity and uncertainty caused by Covid-19, major changes in lifestyle have evoked strong emotional responses in the general population that may cause psychological problems. The aim of this study was to adapt the Obsession with Covid-19 Scale (OCS) developed by Lee, S. A. (2020) in Korea to the Turkish culture, to conduct a validity and reliability study, and to investigate the effect of fear of Covid-19 obsession in the fever management of parents with children aged 1 month to 5 years. MATERİALS AND METHODS: The first phase of the study was methodological and cross-sectional; the second phase was descriptive and analytical. The sample group consisted of 450 participants in the first phase and 105 parents in the second phase. In the validity and reliability phase of the scale, data were collected using the Introductory Information Form and the Obsession with Covid-19 Scale (OCS). In the second phase of the study, the Introductory Information Form, Covid-19 Obsession Scale (OCS), Fear of Covid-19 Scale, and Parental Fire Management Scale (PFMS) were administered prior to training. RESULTS: The fit index values for the confirmatory factor analysis model of the developed scale were χ²/df: 2.475, RMSEA: 0.057, GFI: 0.994, CFI: 0.987, SRMR: 0.024, and Cronbach's alpha coefficient was 0.643 for the whole scale. In the second stage of the study, while there was difference between the variables in terms of obsession and fear scores (p> 0,05). There was a difference between the number of children in the family groups in terms of fever score (p< 0,05) and a statistically significant positive relationship between obsession and fear score (p< 0,05). CONCLUSİON: The scale was found to be a valid and reliable measurement tool suitable for the Turkish culture. A statistically significant positive correlation was observed between obsession and anxiety scores in parents during the Covid 19 pandemic.