Doğal alkol uzantılı yeni kurkumin türevlerinin antibakteriyel etkilerinin araştırılması
Investigation of antibacterial effects of novel curcumin derivatives with natural alcohol extensions
- Tez No: 907023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN HAKKI ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Antibiyotik Duyarlılık Testi, Doğal Alkol Uzantılı Kurkumin Deriveleri, MİK, Standart Bakteri Suşları, Antibiotic, Antibiotic Susceptibility Tests, Curcumin Derivatives With Natural Alcohol Extensions, MIC, Standard Bacterial Strains
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada, yeni sentezlenen doğal alkol uzantılı kurkumin türevlerinin antibakteriyel özellikleri araştırılmıştır. Bu türevler standart bakteri suşlarına (Staphylococcus aureus, Enterocoocus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii) karşı değerlendirildi. Bu bileşiklerin minimum inhibitör konsantrasyonlarını (MİK'ler) belirlemek için mikrodilüsyon yöntemi kullanıldı. Çalışmanın amacı, bu kurkumin türevlerinin antimikrobiyal ajanlar olarak potansiyel kullanımı hakkında değerli bilgiler sağlamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada test edilen standart suşlar S. aureus, E. faecalis, E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, ve A. baumannii), Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonundan alındı. Kimyasal ajanlar, Sakarya Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümünden Temin edildi. Hazırlanan on bileşiğin (Doğal alkol uzantılı kurkumin türevleri) seçilen bakterilere karşı etkisi mikrodilüsyon yöntemi ile araştırıldı. BULGULAR: Bu çalışmada, bakteri suşlarına karşı yapılan kurkumin varyantlarının CUR 3-3, gram-pozitif bakteriler (S. aureus ve E. faecalis) karşı en düşük MİK değerini (3.750 µg/mL) gösterdi. Ancak, Gram-negatif bakterilere karşı etkinlik genellikle daha düşüktü ve çoğu varyant bu suşlar için 15.000 µg/mL'yi aşan MİK değerleri saptandı. TARTIŞMA VE SONUÇ: Tez çalışmamızda incelenen kurkumin varyantlarına yönelik yapılan araştırmalar, özellikle CUR 3-3 varyantının gram-pozitif bakteriler (S. aureus ve E. faecalis) karşı diğerlerine kıyasla daha düşük MİK değerleri ve daha güçlü bir etki gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu karşılaştırmalar, literatürdeki genel eğilimleri ve bulguları tez çalışmamızın sonuçları ile karşılaştırarak daha kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: In this study, the antibacterial properties of newly synthesized curcumin derivatives with natural alcohol extensions were investigated. These derivatives were evaluated against standard bacterial strains (Staphylococcus aureus, Enterocoocus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii). The microdilution method was used to determine the minimum inhibitory concentrations (MICs) of these compounds. The aim of the study is to provide valuable insights into the potential use of these curcumin derivatives as antimicrobial agents. MATERIALS AND METHOD: The tested standard strains (S. aureus, E. faecalis, E. coli, K. pneumoniae, P. aeruginosa, and A. baumannii) were obtained from culture collections of Sakarya University Training and Research Hospital Medical Microbiology Laboratory. Chemical agents (curcumin derivatives with natural alcohol extensions) were obtained from Sakarya University, Faculty of Arts and Sciences, Department of Chemistry. Effect of the prepared ten curcumin compounds were investigated by microdilution method. RESULTS: In this study of curcumin variants against bacterial strains, CUR 3-3 demonstrated the lowest MIC value (3,750 µg/mL) against Gram-positive bacteria (S. aureus and E. faecalis). However, efficacy against Gram-negative bacteria was generally lower, with most variants showing MIC values exceeding 15,000 µg/mL. DISCUSSION AND CONCLUSION: Research on curcumin variants examined in our thesis revealed that, in particular, the CUR 3-3 variant against Gram-positive bacteria (S. aureus and E. faecalis) has lower MIC values and a stronger effect compared to others. These comparisons offer a more comprehensive perspective by comparing the general trends and findings in the literature with the results of our thesis.