Evde bakım hizmetleri sektörünün iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the home care services sector in terms ofoccupational health and safety
  1. Tez No: 907036
  2. Yazar: BERRİN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Evde Bakım, Evde Bakım Hizmetleri, Çalışan Sağlığı, İş Güvenliği, Home Care, Home Care Services, Employee Health, Occupational Safety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Evde Bakım Hizmeti; hastane gibi yüksek öncelikli kuruluşlara olan baskıyı azaltmak, bireylerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak, hastalara kendi yaşam alanlarında tedavi imkanı sunmak için kurulmuş hizmet sektörüdür. Eski çağlardan günümüze kadar ulaşan bu hizmet teknolojinin gelişmesiyle beraber farklı ihtiyaçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Zamanla gelişen sektörde çalışanlar için çeşitli sorunlar ortaya çıkmış ve bu sorunlar için çözümler aranmaya başlamıştır. Bu çalışmada Evde Sağlık Hizmetleri sektöründeki sorunlar daha yakından incelendi ve bu sektöredeki tehlikeler L tipi matris yöntemi ve Fıne Kinney yöntemi ile 170 maddede değerlendirildi. L tipi matris yöntemine göre 70 adet belirlenmiş tehlike kabul edilemez seviyede iken yapılan iyileştirmeler ile 35 madde kabul edilebilir seviyeye, diğer maddeler ise orta seviyeye kadar düşürülmüştür. Fine Kinney metoduna göre ise 47 madde çok yüksek risk, 17 madde yüksek risk, 32 madde ise önemli risk olarak değerlendirilmiş olup yapılan iyileştirmeler karşısında bu tehlikeler 93 madde kabul edilebilir risk, 51 madde orta seviye risk, 26 madde ise acil önlem alınması gereken risk skorunda değerlendirilmiştir. Tehlikeler analiz edilerek, alınması gereken önlemler üzerinde durulmuştur. Evde bakım hizmetlerine ait sorunlar maddeler halinde tartışılarak, bu sorunlara ait alınması gereken önlemlerden bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Home Care Service; It is a treatment sector established to minimize the pressure on graduate institutions such as hospitals, to meet health needs and to provide opportunities in their own living spaces. This has led to the emergence of different features with the developments in service technology that have survived from ancient times to the present day. Various problems arose to solve the problems of the time and solutions began to be sought for these problems. These problems in the Home Health Care sector were examined in more detail and the dangers in this sector were evaluated in 170 items using the L-type matrix method and the Fine Kinney method. According to the L-type matrix method, while 70 identified hazards were made at an unacceptable level, 35 items could be brought to an acceptable level, and other products were reduced to a medium level. According to the Fine Kinney method, 47 items were evaluated as very high risk, 17 items as high risk, 32 items as significant risk, and the actions taken against these dangers were evaluated as 93 items as acceptable risk, 51 items as medium risk, and 26 items as risk scores requiring urgent measures. Emphasis was placed on analyzing the hazards and taking necessary precautions. Problems related to home care services were discussed and the implementation of these care services was mentioned.