Vertebra cerrahilerinde preoperatif uygulanan bilateral erektör spina bloğunun perioperatif dönemdeki bulguları
Perioperative period findings of bilateral erector spina block applied preoperatively in vertebral surgery
  1. Tez No: 907039
  2. Yazar: EKİN KÖSELERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK CEYDA MEÇO, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMANUR DURUK ERKENT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Erektör Spina Plan Bloğu, lomber cerrahi, postoperatif ağrı, opioid tüketimi, kognitif fonksiyonlar, Erector Spinae Plane Block, lumbar surgery, postoperative pain, opioid consumption, cognitive functions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızda lomber cerrahi geçiren hastalarda preoperatif dönemde uygulanan Erektör Spina Plan Bloğu'nun (ESPB) postoperatif ağrı, opioid tüketimi ve kognitif fonksiyonlar üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2023-2024 yılları arasında gerçekleştirilen tek merkezli, prospektif ve randomize bir araştırmadır. Araştırmaya yaşları 18-65 arasında, vücut kitle indeksi (VKİ) 30'un altında olan,American Society of Anesthesiologists(ASA) skoru 1 ve 2 olan bilgilendirilmiş gönüllü onamları alınan 56 hasta dahil edildi, hastalar ESPB veya sham blok uygulanan olmak üzere iki gruba ayrıldı.Cerrahi başlamadan önce her iki gruba da ultrason ile ESPB şeklinde girişim yapılıp bir gruba her iki tarafa 0.3ml/kg %0.25 bupivakain enjeksiyonu yapılırken diğer grupta sadece hidrodiseksiyon yapıldı. Hastalara ameliyat öncesindeki ve sonrasındaki bilişsel durumlarını değerlendirmek için NuDESC (Nursing Delirium Screening Scale) yapılmıştır.Demografik veriler, postoperatif ağrı şiddeti, opioid tüketimi, bulantı/kusma, deliryum, anksiyete ve stres düzeyleri kaydedildi. Veriler SPSS 11.5 programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 33(%58,8) kadın ve 23 (%41,2) erkek olmak üzere toplam 56 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 48,91±13,06 idi.Çalışmada ayrıca ESP ve sham blok grupları arasında değişkenler bakımından farklara bakıldı ancak hiçbir değişken bakımından iki grup arasında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05).ESPB uygulanan grupta, postoperatif ağrı dinlenim ve hareket VAS skorları, opioid tüketimi sham blok grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulundu (p0,05). Sonuç: Lomber cerrahi sonrası ESPB uygulaması, postoperatif ağrı kontrolünde etkili olup, opioid tüketimini azaltarak yan etkilerin önlenmesine katkı sağlar.Postoperatif kognitif fonksiyonlar üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamakla birlikte, ESPB'nin multimodal analjezinin bir parçası olarak kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aims to evaluate the effects of preoperatively administered Erector Spinae Plane Block (ESPB) on postoperative pain, opioid consumption, and cognitive functions in patients undergoing lumbar surgery. Materials and Methods: Our study is a single-center, prospective, and randomized research conducted at Ankara University Faculty of Medicine between 2023 and 2024. Fifty-six patients aged between 18-65, with a body mass index (BMI) below 30 and an American Society of Anesthesiologists (ASA) score of 1 or 2, who provided informed consent, were included in the study. The patients were divided into two groups: those who received ESPB and those who received a sham block. Before the surgery began, both groups underwent ultrasound-guided ESPB, with one group receiving 0.3 ml/kg of 0.25% bupivacaine injection on both sides, while the other group received only hydrodissection. The patients were assessed using the NuDESC (Nursing Delirium Screening Scale) to evaluate their cognitive status before and after surgery. Demographic data, postoperative pain intensity, opioid consumption, nausea/vomiting, delirium, anxiety, and stress levels were recorded. The data were analyzed using SPSS 11.5 software. Results: A total of 56 patients were included in the study, comprising 33 (58.8%) women and 23 (41.2%) men. The average age of the patients was 48.91±13.06 years. Additionally, differences in variables between the ESP and sham block groups were examined, but no significant differences were found between the two groups for any variables (p>0.05). In the group that received ESPB, postoperative pain scores at rest and during movement (VAS scores) and opioid consumption were found to be significantly lower compared to the sham block group (p0.05). Conclusion: The application of ESPB after lumbar surgery is effective in controlling postoperative pain and contributes to the prevention of side effects by reducing opioid consumption. While it does not have a significant impact on postoperative cognitive functions, the use of ESPB as part of multimodal analgesia is recommended.