Palyatif bakım hemşireliği öz yeterlilik ölçeği'nin Türkçe geçerlik güvenirlik çalışması
The validity and reliability of palliative care nursing self-competence scale
- Tez No: 907050
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU AKMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Palyatif Bakım, Öz yeterlilik
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Palyatif Bakım Hemşireliği Öz Yeterlilik Ölçeğini Türkçeye uyarlayarak geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir. Yöntem: Metodolojik türdeki araştırmanın örneklemini kartopu tekniği kullanılarak Nisan – Mayıs 2024 tarihleri arasında ulaşılan 261 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri Katılımcı Bilgi Formu ve Palyatif Bakım Hemşireliği Öz-Yeterlilik Ölçeği ile toplandı. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 25.0 ve AMOS 21 programında analiz edildi. Palyatif Bakım Hemşireliği Öz Yeterlilik Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmasında kapsam geçerliği, yüzey geçerliliği, yapı geçerliği, yakınsak ve ıraksak geçerlik, ölçek tepki yanlılığı, iç tutarlılık, madde ayırıcılık gücü indeksi, doğrulayıcı faktör analizi, alt boyutlar arasındaki ilişki ve madde tanımlayıcı istatistikler ve test-tekrar test tekniği kullanıldı. Bulgular: Palyatif Bakım Hemşireliği Öz Yeterlilik Ölçeği'nin Kapsam Geçerlik İndeksi değerinin 0,96 olduğu, birinci düzey doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarında 50 madde ve 10 alt boyutlu yapının RMSEA 0,042 ile χ2 (Cmin/df) 1,468 ile mükemmel uyum gösterdiği ve Cronbach Alfa güvenilirlik katsayısının 0.96 olduğu bulundu. Sonuç: Türkçe Palyatif Bakım Hemşireliği Öz Yeterlilik Ölçeği hemşirelerin öz-yeterlilik düzeylerini belirleyen bir ölçme aracı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To exemine the validity and reliability of the Palliative Care Nursing Self-Efficacy Scale by adapting it to Turkish. Method: This methodological study consisted of 261 nurses reached between April and May 2024 using the snowball technique. The data collected wieh Participant Information Form and Palliative Care Nursing Self-Efficacy Scale. The data analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows) 25.0 and AMOS 21 software. In the validity and reliability study of the Palliative Care Nursing Self-Efficacy Scale, content validity, face validity, construct validity, convergent and divergent validity, scale response bias, internal consistency, confirmatory factor analysis, item discrimination power index, relationship between sub-dimensions and items, descriptive statistics and test-retest technique. Results: The Content Validity Index value of the Palliative Care Nursing Self-Efficacy Scale was 0.96, and in the results of the first level confirmatory factor analysis, the RMSEA of 50 items and 10 sub-dimensional structures was 0.042; It was found to have an excellent fit with χ2 (Cmin/df) of 1.468 and a Cronbach Alpha reliability coefficient of 0.96. Conclusion: The Turkish Palliative Care Nursing Self-Efficacy Scale serves as a valuable instrument for assessing the self-efficacy levels of palliative care nurses. KEYWORDS: Palliative Care, Self-efficacy, Nurse