İmplante edilebilen kardiyoverter defibrillator takılı hastalarda ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyona bağlı şok nedenlerinin araştırılması
Investigation of the causes of shocks due to ventricular tachycardia or ventricular fibri̇llation i̇n patients with implantable cardioverter defibrillators
- Tez No: 907051
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUĞRUL İNANÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: ICD, ICD şoklaması, ATP, ICD, ICD shock, ATP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: İmplante Edilebilen Kardiyoverter Defibrilatör (ICD) olan hastalarda meydana gelen ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyona bağlı şokların ve ATP'lerin nedenlerini araştırmaktır. Çalışmanın sonuçları, bu aritmilerin tetikleyici faktörlerini, mekanizmalarını ve sıklığını belirleyerek, bu hastalarda daha etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, tek ve çift odacıklı ICD veya CRT-D implante edilen 834 hasta arasından uygun kriterleri karşılayan 41 hasta retrospektif olarak dahil edilmiştir. Bu hastalar kardiyoloji servisi, poliklinik ve yoğun bakım ünitesinde takip edilmiştir. Kontrol grubunda ise 18 hasta bulunmaktadır. Veriler retrospektif olarak incelenmiş ve analiz edilmiştir. Deney grubunda 33 erkek, 8 kadın; kontrol grubunda 13 erkek, 5 kadın bulunmaktadır. Hastaların biyokimyasal testleri, EKG ve transtorasik ekokardiyografi (TTE) bulguları incelenmiştir. Demografik veriler (yaş, cinsiyet, BMI, DM, HT, KAH, inme, AF öyküsü) ve klinik geçmiş kaydedilmiştir. ICD şoklaması veya ATP neden olan taşikardinin türü (VT veya VF), süresi ve hızı belirlenmiştir. Hastaların ICD şoklama veya ATP sırasında yaşadıkları semptomlar (göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, senkop) dikkatle incelenmiştir. Primer ve sekonder koruma amacıyla ICD takılan hastalar arasındaki farklılıklar ve biyokimyasal parametrelerin klinik sonuçlara etkisi değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, ICD şok/ATP uygulanan ve uygulanmayan hastalar arasında klinik ve laboratuvar parametreler karşılaştırılmıştır. ICD şok/ATP uygulanan grupta yüksek NT-pro BNP (p=0.002) ve ferritin (p=0.004) seviyeleri, düşük potasyum seviyeleri (p=0.045) ve uzun QTc süresi (p=0.019) anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. LVESD, ICD şok/ATP uygulanan grupta daha büyük olup (p=0.02), ventriküler fonksiyon bozukluğunun göstergesi olarak anlamlı bulunmuştur. Hastaların çarpıntı şikâyeti (p=0.0055) ve amiodarone kullanımı (p=0.046) da ICD şok/ATP grubunda anlamlı olarak daha yüksektir. Sonuç: Bu çalışmada, ICD takılı hastalarda VT ve VF kaynaklı şoklar ile ATP uygulamalarının nedenleri ve klinik sonuçları incelenmiştir. Yüksek NT-pro BNP ve ferritin seviyelerinin, düşük potasyum seviyelerinin ve uzun QTc süresinin ICD şoku ve ATP riskini artırdığı bulunmuştur. Artan LVESD de ventriküler fonksiyon bozukluğunun bir göstergesi olarak ICD şoku veya ATP riskini artırmaktadır. Bu bulgular, ICD'li hastaların izlenmesi ve tedavi yönetiminde multidisipliner bir yaklaşımın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the causes of shocks and ATP related to ventricular tachycardia or ventricular fibrillation in patients with Implantable Cardioverter Defibrillators (ICD). The results of the study aim to contribute to the development of more effective treatment strategies for these patients by identifying the triggering factors, mechanisms, and frequency of these arrhythmias. Materials and methods: A total of 41 patients meeting the appropriate criteria were retrospectively included in the study from among 834 patients implanted with single and dual-chamber ICD or CRT-D devices. These patients were followed up in the cardiology service, outpatient clinic, and intensive care unit. The control group consisted of 18 patients. The data were retrospectively examined and analyzed. In the experimental group, there were 33 men and 8 women; in the control group, there were 13 men and 5 women. The biochemical tests, ECG, and transthoracic echocardiography (TTE) findings of the patients were examined. Demographic data (age, gender, BMI, DM, HT, CAD, stroke, AF history) and clinical history were recorded. The type (VT or VF), duration, and rate of the tachycardia that caused ICD shock or ATP were determined. Symptoms experienced by patients during ICD shock or ATP (chest pain, palpitations, shortness of breath, fatigue, dizziness, syncope) were carefully examined. Differences between patients with ICD implantation for primary and secondary prevention and the impact of biochemical parameters on clinical outcomes were evaluated. Results: In this study, clinical and laboratory parameters were compared between patients with and without ICD shocks/ATP. In the group with ICD shocks/ATP, higher NT-pro BNP (p=0.002) and ferritin (p=0.004) levels, lower potassium levels (p=0.045), and longer QTc duration (p=0.019) were found to be significantly higher. LVESD was larger in the group with ICD shocks/ATP (p=0.02), indicating significant ventricular dysfunction. Patients' complaint of palpitations (p=0.0055) and Amiodarone use (p=0.046) were also significantly higher in the ICD shocks/ATP group. Conclusion: This study investigated the causes and clinical outcomes of shocks and ATP interventions due to VT and VF in patients with ICDs. It was found that high NT-pro BNP and ferritin levels, low potassium levels, and prolonged QTc duration increased the risk of ICD shocks and ATP. Increased LVESD, as an indicator of ventricular dysfunction, also increased the risk of ICD shocks or ATP. These findings underscore the importance of a multidisciplinary approach in monitoring and managing patients with ICDs to improve clinical outcomes.