İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör uygulanmış hastalarda MADIT -ICD skoru ile uzun dönem istenmeyen kardiyovasküler olayların ilişkisi
The relationship between MADIT -ICD score and long term adverse events in patients whose have ICD
  1. Tez No: 329943
  2. Yazar: ABDULKADİR USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaş, İmplante edilebilir kardiyak defibrilatör, Komplikasyon, Age, implantable cardioverter defibrillator, complication
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kalıcı kalp pilleri ve implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatörlerinin (ICD) kullanımımı giderek artmaktadır. Teknolojik ilerlemelerle implantasyon teknikleri, cihazların programlanabilir özellikleri gelişmekte ve endikasyon alanları giderek genişlemektedir. Bizim çalışmamızda kliniğimizde 2000- 2013 yılları arasında endikasyon dahilinde implante edilebilen kardiyoverter defibrilatör uygulanmış hastalar retrospektif olarak dosya taramasından geçirildi.bu zaman zarfında kliniğimizde ICD uygulanan hastaların daha önce yapılmış bir çalışma ile belirlenen MADIT -ICD skoru ile uzun dönem sağ kalımları araştırıldı ve MADIT-ICD skoru ile uzun dönem kardiyovasküler olayların ilişkisi araştırıldı.Ayrıca hastaların ICD implante edildikten sonra hastaneye kardiyak nedenli yatışları ve cihazın işlevselliği araştırıldı. Kliniğimizde takibi bulunan ve ICD uygulanmış olan hastalar arşiv bilgileriyle tarandı.Arşiv bilgisine ulaşılan toplam 146 hasta geriye dönük olarak MADDIT çalışmasında kanıtlanmış olan risk faktörleri ayrıca laboratuar ve takılan cihazın markası ile implantasyon sonrası hastaneye yatış gerektiren; cihaza bağlı sorun, replasman, komplikasyon, şoklama gibi nedenlerde araştırıdı.hastaların %67.1 i erkek %32.9 u bayandı.hastaların %75.4? üne ikincil koruma amacıyla ICD takılmıştı.Hastaların %75.4?ünde koroner arter hastalığı ventriküler taşikardisi(VT),ventriküler fibrilasyonu (VF) +/- senkronizasyon bozukluğu tanısıyla ICD takılmış olup hastaların %67.1?inde KAH,% 65.1?inde Kalp yetmezliği,% 16.4?ünde Diabetes mellitus(DM) % 49.3?ünde Hipertansiyon,%40?ında Sigara içme öyküsü,% 6.2?sinde da kronik böbrek yetmezliği,%6.8?inde da geçirilmiş strok atağı mevcuttu.Hastaların ortalama kardiyak atım hacmi % 38.6±12.6 dı. Kliniğimizde implante edilmiş endikasyon dahilindeki ICD lerin MADDIT ?ICD çalışmasında belirtilmiş olan risk skorunun hastalarda gelişebilecek kardiyovasküler olaylar için bir prediktör olabileceği anlaşılmış olup bu skorun klinisyenler açısından kullanılmasının hem hastaya faydalı olabileceği hemde hastaların surveyi hakkında bir kanaat sağlıyacağı kanısına varılmıştır.Çalışmamızda elde edilen veriler literatürle uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The use permanent pacemakers and ICD have been gradually incrasing. The techniques of implantation, the features whichcen be programmed of devices have developed and their indication zone have widened with the development of technology. İn our studies the files of the patients who were applied ICD due to indication between years 2000-2013 were scanned retrospectively. During this period the survival of the patients who were applied ICD in our clinic were investigated with MADIT-ICD score and the relationship between long term cardiovascular events and MADIT-ICD score were invastigated. Moreover the hospitalizations of patients based on cardiac reasons after ICD implantation and the functionality of devices were investigated. The patients who had follow-ups and were applied ICD in our clinic were scanned through their informations in archives. 146 patients whose information could be attained, the risc factors which were proved in MADIT studies retroactively, also labrotory and the brand of devices used and the reasons for hospitalization after implantation such as; problem based on devices, replacement, complication and shocking were investigated. 67.1% of patients were male, 32.9% patients were female. ICD was atteched for secondary prevention to 75.4% of the patients. ICD was atteched owing to coronery artery disease, ventriküler tachicardia,ventricular fibrilation, +/- synchronization disorder to 75.4% of the patients and 67.1% of the patients had coronary artery disease,65.1% had heart failure, 16.4% had DM,49.3% had hypertension,40% had smoking history,6.2% had chronic renal failure, 6.8% previous stroke attack. Average cardiac stroke volume of the patients was 38.6%+/-12.6 ICDs that were implanted due to indication, the risk score which was specified at MADIT-ICD study could be predictor for cardiovascular events that could occur at the patients was understood, using of this score by clinicians would both be useful to the patients and give infor mation about surviving of the patients were . The datas attained in our study were found compatible with the literature.