İleri yaş kadınlarda IVF sikluslarında ovulasyon tetikleyici olarak sadece Hcg veya gnrh analoğu kullanımı ı̇le ı̇kili tetiklemenin (Gnrh agonisti ve Hcg) gebelik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of pregnancy results of using only hcg or gnrh analog and dual trigger (Gnrh agonist and Hcg) as ovulation trigger in IVF cycles in older women
  1. Tez No: 907054
  2. Yazar: İDİL SEMAH DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BERKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İkili tetkileme, İn vitro fertilzasyon, Embriyo transferi, GnRH agonist, hCG, Dual trigger, in vitro fertilization, embryo transfer, GnRH agonist, hCG
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç; Bu çalışmada farklı ovulasyon tetikleme yöntemleri olan hCG (human koryonik gonadotropin), dual trigger ve GnRHa (gonadotropin salgılatıcı hormon agonisti) uygulamasının ileri yaş kadınlardaki sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Birincil sonuç olarak klinik gebelik sonuçlarını karşılaştırmayı amaçlarken, ikincil sonuçlar olarak toplam elde edilen oosit sayısını, oosit kalitesini, toplam elde edilen embriyo sayısını, embriyo kalitesini ve transfer edilen blastokist sayısını karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ankara Tıp Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Üreme Sağlığı Teşhis Tedavi Merkezi'nde 2020-2024 yılları arasında tedavi almış 300 infertil hastayı retrospektif olarak değelendirdik. Çalışmamızda hastaları uygulanan ovulasyon tetikleme yöntemine göre (hCG ile tetikleme, ikili tetikleme, GnRHa ile tetikleme)üç grubu ayırdık. Gruplar klinik gebelik sonuçları, toplam elde edilen oosit sayısı, oosit kalitesi, toplam elde edilen embriyo sayısı, embriyo kalitesi, transfer edilen blastokist sayısı, maturasyon ve fertilizasyon oranı açısından incelendi. Bulgular: 71 hastada (%23,6) hastada klinik gebelik izlenmiştir. Dual trigger grubunda hCG ve GnRHa ile tetiklenen gruplara göre klinik gebelik oranında anlamlı bir fark izlendi. Yine toplanan toplam oosit sayısı, oosit kalitesi, elde edilen embriyo sayısı, embriyo kalitesi ve transfer edilen blastokist sayısında da dual trigger kullanılan grupta istatiksel olarak anlamlı fark görüldü. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda ileri yaş kadın hastalarda son oosit maturasyonu için dual trigger uygulanmasının hCG ve GnRHa ile tetikleme yapılmasına göre birincil ve ikincil olarak amaçladığımız sonuçlar açısından daha etkili olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare the results of different ovulation triggering methods such as hCG, dual trigger and GnRHa in women aged 35 years and above. While we aimed to compare clinical pregnancy outcomes as the primary outcome, we aimed to compare the total number of oocytes retrieved, oocyte quality, total number of embryos retrieved, embryo quality and number of blastocysts transferred as secondary outcomes. Materials and Methods: We retrospectively evaluated 300 infertile patients who received treatment at the Ankara Medical School, Department of Obstetrics and Gynecology, Reproductive Health Diagnosis and Treatment Center between 2020 and 2024. In our study, we divided the patients into three groups according to the ovulation triggering method applied (hCG triggering, dual triggering, GnRHa triggering). The groups were examined in terms of clinical pregnancy results, total number of oocytes obtained, oocyte quality, total number of embryos obtained, embryo quality, number of transferred blastocysts, maturation and fertilization rate. Results: Clinical pregnancy was observed in 71 patients (23.6%). A significant difference was observed in the clinical pregnancy rate in the dual trigger group compared to the groups triggered with hCG and GnRHa. Also, statistically significant differences were observed in the total number of oocytes collected, oocyte quality, number of embryos obtained, embryo quality and number of blastocysts transferred in the dual trigger group. Conclusion: As a result of our study, we determined that dual trigger application for final oocyte maturation in elderly female patients is more effective in terms of primary and secondary intended results than triggering with hCG and GnRHa.