Geleneksel Biga Pomak kadın giyim kuşam kültürünün aktarımında kadın rolü ve küreselleşmenin Pomak giyim kültürüne etkisi
The role of women in the transmission of traditional Biga Pomak women's clothing culture and the impact of globalization on Pomak clothing culture
- Tez No: 907096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH POLAT TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Pomak, Kültür, Küreselleşme, Geleneksel Kadın Giyim Kuşam, Pomak, Culture, Traditional Clothing, Women, Globalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kültür, toplumların temel unsurlarını yansıtan bu unsurların bir taşıyıcısı olarak aktarılan her bir davranış ve olgular bütünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplumların kültürel olguları küreselleşmenin etkisiyle şekillenmektedir. Kültürel olguların içinde geleneksel giyim kültürü kavramı da toplumun kimliğini, yansıtmada önemli bir simge olarak görülmektedir. Bu bağlamda, Biga ilçesine bağlı Biga Pomaklar Derneği ve günümüzde hala Pomak kültürünün izlerini taşıyan Işıkeli köyü bu çalışmanın kapsamına alınmıştır. Bu nitel çalışmada Pomak kültürünün taşıyıcısı görevini üstlenen sembolik değerlerden biri olan geleneksel Pomak giyiminin günümüze kadar aktarımı sırasında küreselleşmeden nasıl etkilendiği, ne yönde değişikliğe uğradığı, nasıl saklanıp korunduğu ve nasıl aktarıldığı gibi konu başlıkları doğrultusunda analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Biga Pomaklar Derneği ve Işıkeli köyünde ikamet eden toplam 11 kişi ile görüşme sağlanmış, görüşme yapılan kişilerden Pomak giyim kültürüne ilişkin Araştırma verileri için sahada kaynak kişiler ile görüşmeler yapılmış, giysiler araştırmacılar tarafından hazırlanan giysi analiz formlarına göre analiz edilmiş ve fotoğraflanmıştır. Her ne kadar günlük yaşantılarında geleneksel giysilerini kullanmasalar da atalarından öğrendikleri giysilerini günümüze kadar taşımayı başarmışlardır. Araştırma kültürel mirasın taşıyıcısı olan geleneksel Pomak giyiminin belgelenmesi ve nesillere doğru bir şekilde aktarılması açısından önem arz etmektedir. Küreselleşmenin etkisinden beklide en çok etkilenen kültürel yansıma öğelerinden geleneksel giyim kuşamın bu tek tipleşmeden kaçamadığı ve en çok etkilendiğinden bahsedebiliriz. Özellikle günümüzde popüler olanın, modanın en büyük izlerinin giyim kuşam üzerindeki etkisini düşündüğümüzde Biga Pomak kadınlarının takdire değer çabalarının en önemli göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Culture appears as a whole of behaviors and facts that are transmitted as a carrier of these elements that reflect the basic elements of societies. The cultural facts of societies are shaped by the effect of globalization. Among the cultural facts, the concept of traditional clothing culture is also seen as an important symbol in reflecting the identity of the society. In this context, the Biga Pomaks Association affiliated to the Biga district and the Işıkeli village, which still bears traces of Pomak culture today, were included in the scope of this study. In this qualitative study, it was attempted to analyze how traditional Pomak clothing, one of the symbolic values that undertake the role of the carrier of Pomak culture, was affected by globalization during its transmission to the present day, in what way it changed, how it was preserved and protected, and how it was transmitted. In this context, interviews were conducted with a total of 11 people residing in the Biga Pomaks Association and Işıkeli village, interviews were conducted with source persons in the field for the research data regarding Pomak clothing culture from the interviewees, the clothes were analyzed and photographed according to the clothing analysis forms prepared by the researchers. Although they do not use their traditional clothing in their daily lives, they have managed to carry the clothing they learned from their ancestors to the present day. The research is important in terms of documenting traditional Pomak clothing, which is the carrier of cultural heritage, and correctly transferring it to generations. We can say that traditional clothing, which is perhaps the most affected cultural reflection element by the effect of globalization, cannot escape this standardization and is the most affected. Especially when we consider the effect of what is popular today and the biggest traces of fashion on clothing, Biga is the most important indicator of the admirable efforts of Pomak women.