Algılanan ebeveyn tutumları ile aleksitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived parental attitudes and alexthymia
  1. Tez No: 907186
  2. Yazar: MÜNEVVER ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÇEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aleksitimi, duygusal sıcaklıklık, reddedicilik, aşırı koruyuculuk, alexithymia, emotional warmth, rejection, overprotection
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Algılanan Ebeveyn Tutumları ile Aleksitimi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı algılanan ebeveyn tutumları alt boyutları (anne reddedicilik, baba reddedicilik, anne aşırı koruyuculuk, baba aşırı koruyuculuk, anne duygusal sıcaklık, baba duygusal sıcaklık) ile aleksitimi arasında ilişki olup olmadığını, var ise ilişkinin yönünü ve gücünü belirlemektir. Çalışmanın örneklemi 18-50 yaş arasında, herhangi bir psikiyatrik tanı almamış gönüllü kadın ve erkek katılımcılardan oluşmaktadır. Örneklemin %81.3'ü (n:78) kadın, %18.8'i (n:18) erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplamak için katılımcılara Demografik Bilgi Formu, 20 Maddelik Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği (KAET-Ç) uygulanmıştır. Veriler SPSS 23 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre anne duygusal sıcaklık ve baba duygusal sıcaklık puanları ile aleksitimi arasında negatif yönlü; anne reddedicilik, baba reddedicilik, anne aşırı koruyuculuk, baba aşırı koruyuculuk puanları ile aleksitimi arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Kadın ve erkek katılımcılar arasında algılanan ebeveyn tutumları alt boyutlarından alınan puanlar açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Aleksitimi puanları açısından kadın ve erkek arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Evli ve bekar kişiler arasında aleksitimi puanları açısından anlamlı bir fark belirlenememiştir. Algılanan ebeveyn tutumları alt boyutlarından alınan puanların eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Relationship Between Perceived Parental Attitudes and Alexithymia The aim of this study is to determine whether there is a relationship between perceived parental attitudes sub-dimensions and alexithymia, and if so, to determine the direction and strength of the relationship. Sample of the study consists to people which don't have any psychiatric diagnosis, 18-50 years old women and men. The sample of this study consists people which %81.3 women and %18.8 are man. To collect data demographic information form, EMBU-C and TAS-20 was applied to participants. Datas were analyzed by SPSS 23 version. According to analysis results, there is negative correlation between both mother and father emotional warmth score and alexithymia. In addition both mother and father scores of rejection and overprotection correlate with alexithymia positively. In addition, no significant difference was found between male and female participants in terms of the scores obtained from the perceived parental attitudes sub-dimensions. It was determined that there was a significant difference between men and women in terms of alexithymia scores. No significant difference was found between married and single individuals in terms of alexithymia scores. It was determined that the scores obtained from the sub-dimensions of perceived parental attitudes did not differ according to the level of education.