Normal basınçlı hidrosefali hastalarında kranyalgörüntüleme bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of cranial imaging findings in patients withnormal pressure hydrocephalus
- Tez No: 907250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARBUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beyin omurilik sıvısı, Normal basınçlı hidrosefali, Tanısal görüntüleme, Cerebrospinal fluid, Normal pressure hydrocephalus, Diagnostic imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Normal basınçlı hidrosefali (NBH), ileri yaş grubu hastalarda önlenebilen demans, yürüme bozuklukları ve idrar inkontinans sebeplerinden birisi olup tanı konulan hastalarda, beyin omurilik sıvısı (BOS) drenajı şantlarla sağlanması halinde belirtilerde düzelme olabilmektedir. Sıklıkla 6-8. dekatlarda görülmektedir. Yaşlı hastalar arasındaki prevalansı yaklaşık %1,4-2 civarındadır. Operasyonlara %80 oranında iyi yanıt vermesi nedeniyle ayırıcı tanının erken ve doğru bir şekilde yapılması çok önemlidir. Bu tez çalışması ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında NBH tanısı konulan hastaların görüntüleme bulguları değerlendirilecek olup ayırıcı tanı açısından anlamlı olabilecek bulguların araştırılması amaçlanmıştır. MATERYAL VE METOD: Bu çalışma, Ocak 2010 ile Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, normal basınçlı hidrosefali tanısıyla takip edilen 80 erişkin hastadan elde edilen kranyal görüntülemeler retrospektif olarak PACS arşivinden taranarak gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya, 38(%47,5) kadın ve 42(%52,5) erkek olmak üzere 80 erişkin hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması(yıl) 58,40±13,05 idi. Çalışmaya alınan olguların kalitatif görüntüleme bulgularının analizi yapıldığında en fazla görülen ilk beş parametre ve yüzdeliği en yüksekten düşüğe doğru Evans İndeksi artişi 80 hastada (%100), Posterior Kallosal Açida akut açilanma 72 hastada(%90), verteks düzeyinde sulkal yapilarda kalabaliklaşma 70 hastada (%87,5), Aquaductus düzeyinde sinyal Void Bulgusu 69 hastada(%86,3) ve Lateral Ventrikül Tavaninda Ondülasyon 66 hastada(%82,5) tespit edildi. Değerlendirilen parametreler kadın ve erkek olgular arasında, 65 yaş ve üstü ile 65 yaş altı olgular arasında sadece 65 yaş ve üstü ile 65 yaş altı olgular arasında korpus kallosumun yukari doğru bowing yapmasi bulgusu yönünden istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (p=0,003). SONUÇ: Elde ettiğimiz sonuçlara bakıldığında çok merkezli, prospektif ve geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Normal pressure hydrocephalus (NPH) is one of the preventable causes of dementia, gait disturbances and urinary incontinence in elderly patients. Symptoms may improve in diagnosed patients if cerebrospinal fluid (CSF) drainage is provided by shunts. It is frequently seen in the 6th-8th decades. The prevalence among elderly patients is approximately 1.4-2%. Early and accurate differential diagnosis is very important since 80% of the patients respond well to operations. The aim of this thesis is to evaluate the imaging findings of patients diagnosed with NBH in the Department of Radiology, Istanbul University Faculty of Medicine and to investigate the findings that may be significant in terms of differential diagnosis. MATERIALS AND METHODS: This study was performed by retrospectively scanning the cranial imaging images obtained from 80 adult patients with normal pressure hydrocephalus at Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine Hospital between January 2010 and September 2024 from the PACS archive. RESULTS: The study included 80 adult patients, 38 (47.5%) females and 42 (52.5%) males. The mean age of the patients was 58.40±13.05 years. When the qualitative imaging findings of the patients included in the study were analyzed, the first five most common parameters and the percentage of Evans Index increase from highest to lowest were found in 80 patients (100%), Acute angulation of the posterior callosal angle was detected in 72 patients (90%), crowding of the sulcal structures at the level of the vertex in 70 patients (87.5%), signal void at the level of the aquaductus in 69 patients (86.3%) and corrugation of the roof of the lateral ventricle in 66 patients (82.5%). There was a statistically significant difference between male and female patients, between patients aged 65 years and older and between patients aged 65 years and older and younger than 65 years, and only between patients aged 65 years and older and younger than 65 years in terms of the finding of upward bowing of the corpus callosum (p=0.003). CONCLUSION: Considering the results we obtained, multicenter, prospective and large-scale studies are needed.