Geri Dön

Hipergerçek evrenin dijitalleşen kamusalı: Metaverse üzerinden bir değerlendirme

The digitalizing public of the hyperreal universe: An evaluation through the metaverse

  1. Tez No: 907305
  2. Yazar: HİLAL TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, Gerçeklik, Hipergerçeklik, Simülasyon, Dijital Kamu, Metaverse, Reality, Hyperreality, Simulation, Digital Public
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185

Özet

Bu çalışma, metaverse adı verilen sanal dünya ve sanal gerçeklik platformlarının oluşturduğu dijital kamunun bir analizini sunmanın çabasındadır. Metaverse, kullanıcıların sanal ortamlarda etkileşimde bulunabilecekleri, içerik üretebilecekleri ve ticaret yapabilecekleri geniş bir dijital ekosistem sunan teknolojik bir ilerlemedir. Bu tez, metaverse'in farklı boyutlarını anlamak ve bu teknolojilerin sosyal, ekonomik ve kültürel etkilerini kamusal deneyimlerimiz açısından değerlendirmenin çabasındadır. Dijital dünyanın kendi içinde bu yönlü ilerlemesi toplumsal alanı da hiç olmadığı kadar derinden etkileyen çıktılar ortaya koymaktadır. Gelinen nokta da dönüşümün daha çok teknolojik ama daha az toplumsallaşma olarak ifade edebilmenin mümkün olduğu bir boyutu da var ettiği dikkat çeken temel bir durum niteliğindedir. Metaverse'ün oluşturmaya çalıştığı 'dijital kamu' alanının beden bedene olan ilişkileri zedeleyen bir çıktı sunmakla birlikte gerçeklik krizini de açığa çıkarmaktadır. Beden bedene ilişkilerin geleneksel kamu alanından 'dijital kamu' alanına taşınması, ilişkilerin orada deneyimlenmesi gerçek ve sanal dünyalar arasındaki sınırları bulanıklaştırabilir dahası anlaşılmakta güçlük çekilen bir 'gerçeklik krizi' ortaya koymaktadır. Yapılan bu çalışma, sanal dünya olarak ifade edilen 'metaverse'ün oluşturmaya çalıştığı 'dijital kamu' alanının toplumsal etkilerinin nasıl olacağı yönünde bir çıktı sunmanın çabasındadır. Bu kapsamda çalışma özelinde 'teknoloji ve gündelik hayat, metaverse kapsamında dijital kamu alanının sosyal, ekonomik ve teknolojik ve yansımaları' bağlamında analizler yapılarak, var olan durumun çıktılarını ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Özet (Çeviri)

This study attempts to present an analysis of the digital public created by the virtual world and virtual reality platforms called the metaverse. The metaverse is a technological advancement that offers a large digital ecosystem where users can interact, produce content and trade in virtual environments. This thesis attempts to understand the different dimensions of the metaverse and evaluate the social, economic and cultural effects of these technologies in terms of our public experiences. The progress of the digital world in this direction within itself also reveals outputs that affect the social sphere more deeply than ever before. At this point, it is a fundamental situation that draws attention that the transformation has also created a dimension that can be expressed as more technological but less socialization. The 'digital public' area that the metaverse is trying to create not only presents an output that damages body-to-body relationships, but also reveals the crisis of reality. The transfer of body-to-body relationships from the traditional public sphere to the 'digital public' area and the experience of these relationships there can blur the boundaries between the real and virtual worlds, and moreover, it reveals a 'crisis of reality' that is difficult to understand. This study attempts to provide an output on how the social effects of the 'digital public' sphere, which is attempted to be created by the 'metaverse', referred to as the virtual world, will be. In this context, analyses were made in the context of 'technology and daily life, social, economic, and technological reflections of the digital public sphere within the scope of the metaverse' and the outputs of the current situation were attempted to be revealed.

Benzer Tezler

  1. Dijital dünyanın hipergerçek mekanları ve kültürel hafızanın dönüşümü

    Hyperreal spaces of the digital world and the transformation of cultural memory

    TUFAN ÖZHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    SosyolojiNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BAYRAM ÜNAL

  2. Simülasyon evreni ve tutkuyu markalaştıran televizyon dizileri: Muhteşem Yüzyıl örneği

    The universe of simulation and television serials that brand passion: The example of the Magnificent Century

    SELDA LİMON

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Radyo-TelevizyonSüleyman Demirel Üniversitesi

    İşletme Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NURHAN PAPATYA

  3. Facebook ve simülasyon evreni

    Facebook and the universe of simulation

    AYTEN ÖVÜR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    İletişim BilimleriMarmara Üniversitesi

    İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AYŞE BİLGE GÜRSOY ÖZKAN

  4. Jean Baudrillard'ın simülasyon kuramı çerçevesinde 1990 sonrası Almanya ve Avusturya sinemalarına genel bir bakış

    Overview of German and Austrian cinema after 1990 within the scope of Jean Baudrillard's simulation theory

    KAMER İNCEDURSUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Sahne ve Görüntü SanatlarıDokuz Eylül Üniversitesi

    Film Tasarımı Ana Sanat Dalı

    PROF. DR. OĞUZ ADANIR

  5. Uluslararası dijital medyada bir sosyal temsil olarak Aylan Kurdi haberleri

    Aylan Kurdi news as a social representation in international digital media

    ZİNDAN ÇAKICI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    İletişim BilimleriGalatasaray Üniversitesi

    İletişim Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMİNE NAZLI AYTUNA