Hipergerçek evrenin dijitalleşen kamusalı: Metaverse üzerinden bir değerlendirme
The digitalizing public of the hyperreal universe: An evaluation through the metaverse
- Tez No: 907305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, Gerçeklik, Hipergerçeklik, Simülasyon, Dijital Kamu, Metaverse, Reality, Hyperreality, Simulation, Digital Public
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma, metaverse adı verilen sanal dünya ve sanal gerçeklik platformlarının oluşturduğu dijital kamunun bir analizini sunmanın çabasındadır. Metaverse, kullanıcıların sanal ortamlarda etkileşimde bulunabilecekleri, içerik üretebilecekleri ve ticaret yapabilecekleri geniş bir dijital ekosistem sunan teknolojik bir ilerlemedir. Bu tez, metaverse'in farklı boyutlarını anlamak ve bu teknolojilerin sosyal, ekonomik ve kültürel etkilerini kamusal deneyimlerimiz açısından değerlendirmenin çabasındadır. Dijital dünyanın kendi içinde bu yönlü ilerlemesi toplumsal alanı da hiç olmadığı kadar derinden etkileyen çıktılar ortaya koymaktadır. Gelinen nokta da dönüşümün daha çok teknolojik ama daha az toplumsallaşma olarak ifade edebilmenin mümkün olduğu bir boyutu da var ettiği dikkat çeken temel bir durum niteliğindedir. Metaverse'ün oluşturmaya çalıştığı 'dijital kamu' alanının beden bedene olan ilişkileri zedeleyen bir çıktı sunmakla birlikte gerçeklik krizini de açığa çıkarmaktadır. Beden bedene ilişkilerin geleneksel kamu alanından 'dijital kamu' alanına taşınması, ilişkilerin orada deneyimlenmesi gerçek ve sanal dünyalar arasındaki sınırları bulanıklaştırabilir dahası anlaşılmakta güçlük çekilen bir 'gerçeklik krizi' ortaya koymaktadır. Yapılan bu çalışma, sanal dünya olarak ifade edilen 'metaverse'ün oluşturmaya çalıştığı 'dijital kamu' alanının toplumsal etkilerinin nasıl olacağı yönünde bir çıktı sunmanın çabasındadır. Bu kapsamda çalışma özelinde 'teknoloji ve gündelik hayat, metaverse kapsamında dijital kamu alanının sosyal, ekonomik ve teknolojik ve yansımaları' bağlamında analizler yapılarak, var olan durumun çıktılarını ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study attempts to present an analysis of the digital public created by the virtual world and virtual reality platforms called the metaverse. The metaverse is a technological advancement that offers a large digital ecosystem where users can interact, produce content and trade in virtual environments. This thesis attempts to understand the different dimensions of the metaverse and evaluate the social, economic and cultural effects of these technologies in terms of our public experiences. The progress of the digital world in this direction within itself also reveals outputs that affect the social sphere more deeply than ever before. At this point, it is a fundamental situation that draws attention that the transformation has also created a dimension that can be expressed as more technological but less socialization. The 'digital public' area that the metaverse is trying to create not only presents an output that damages body-to-body relationships, but also reveals the crisis of reality. The transfer of body-to-body relationships from the traditional public sphere to the 'digital public' area and the experience of these relationships there can blur the boundaries between the real and virtual worlds, and moreover, it reveals a 'crisis of reality' that is difficult to understand. This study attempts to provide an output on how the social effects of the 'digital public' sphere, which is attempted to be created by the 'metaverse', referred to as the virtual world, will be. In this context, analyses were made in the context of 'technology and daily life, social, economic, and technological reflections of the digital public sphere within the scope of the metaverse' and the outputs of the current situation were attempted to be revealed.