Pediatrik adenotonsillektomi operasyonlarinda glossofarengeal sinir bloğunun postoperatif analjezi ve mide hacmi üzerine etkisi
Effect of glossopharyngeal nerve block on postoperative analgesia and stomach volume in pediatric adenotonsillectomy operations
- Tez No: 907313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ALTUN BİNGÖL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: glossofaringeal sinir, sinir bloğu, analjezi, gastrik ultrasonografi, glossopharyngeal nerve, nerve block, analgesia, gastric ultrasonography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Adenotonsillektomi operasyonları postoperatif yüksek ağrı skorları saptanabilen ve etkin analjezi uygulanmadığı durumda buna bağlı ek komplikasyonlar yaşanabilen operasyonlardır. Bu çalışmanın amacı; adenotonsillektomi operasyonu geçiren çocuklarda postoperatif analjezi sağlamak amacıyla farklı dozlarda uygulanan glossofaringeal sinir bloğunun, birincil olarak postoperatif ilk analjezi uygulama süresi üzerindeki etkisini değerlendirmek; ikincil olarak da mide hacmini, istirahatte ve yutkunma sırasında ağrı skorlarını, uyanma odasında gag refleksini, postoperatif komplikasyon varlığını ve ebeveyn memnuniyetini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Yerel etik kurul onayı ve ebeveyn onamını takiben genel anestezi altında elektif adenotonsillektomi geçirecek olan ASA 1-2, 18 yaşından küçük 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma randomize kontrollü çalışma olarak tasarlandı, randomizasyon yapılarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba bilateral 0,2 ml/kg %0,25 bupivakain ile preoperatif glossofaringeal blok uygulandı. İkinci gruba bilateral 0,2 ml/kg %0,125 bupivakain ile preoperatif glossofaringeal blok uygulandı. Sonrasında hastalar genel anestezi altında operasyona alındı. Postoperatif takipleri yapıldı. Bulgular: Bilateral 0,2 ml/kg %0,25 bupivakain ile ve bilateral 0,2 ml/kg %0,125 bupivakain ile glossofaringeal blok uyguladığımız iki grup hastanın postoperatif izlemlerinde ilk analjezi gereksinim zamanları ve postoperatif dönemde istirahattayken ve yutkunurken 30.dak, 60.dak, 120.dak ve 240.dak FLACC ağrı skorları benzer saptandı. Gag refleksi etkilenimi %0.25'lik bupivakain kullanılan grupta daha çok bulundu (p:0,03) postoperatif komplikasyon görülme sıklığında bir fark saptanmadı. Benzer ebeveyn memnuniyeti ve ilk beslenme zamanları görüldü. Entübasyon öncesi, sonrası; ekstübasyon öncesi ve sonrası yapılan mide ultrasonografisinde antrum çap ölçümlerinde anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Elektif adenotonsillektomi operasyonu geçiren pediatrik grupta bilateral 0,2 ml/kg %0,125 bupivakain ile preoperatif glossofaringeal blok uygulanması; bilateral 0,2 ml/kg %0,25 bupivakain ile blok uygulanması ile analjezik olarak benzer etkinlikte saptanmıştır. Bu sayede kullanılan lokal anestezik dozu azaltılabilir, lokal anesteziklerin doza bağlı yan etkilerinden kaçınılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Adenotonsillectomy operations can cause high postoperative pain scores and additional complications if effective analgesia is not applied. The aim of this study is to evaluate the effect of glossopharyngeal nerve block applied at different doses to provide postoperative analgesia in children undergoing adenotonsillectomy surgery, primarily on the duration of the first postoperative analgesia application; and secondarily to evaluate stomach volume, pain scores at rest and during swallowing, gag reflex in the recovery room, presence of postoperative complications, and parental satisfaction. Materials and Methods: Following local ethics committee approval and parental consent, 120 patients under 18 years of age with ASA 1-2 who were undergoing elective adenotonsillectomy under general anesthesia were included in the study. The study was designed as a randomized controlled trial and was divided into two groups by randomization. The first group received preoperative glossopharyngeal block with bilateral 0.2 ml/kg 0.25% bupivacaine. The second group received preoperative glossopharyngeal block with bilateral 0.2 ml/kg 0.125% bupivacaine. The patients were then taken to surgery under general anesthesia. Postoperative follow-up was performed. Results: In the postoperative follow-up of the two groups of patients to whom we applied glossopharyngeal block with bilateral 0.2 ml/kg 0.25% bupivacaine and bilateral 0.2 ml/kg 0.125% bupivacaine, the first analgesia requirement times and the FLACC pain scores at 30, 60, 120 and 240 minutes at rest and during swallowing in the postoperative period were found to be similar. Gag reflex involvement was found to be higher in the group using 0.25% bupivacaine (p: 0.03). No difference was found in the frequency of postoperative complications. Similar parental satisfaction and first feeding times were observed. Conclusion: In the pediatric group undergoing elective adenotonsillectomy, preoperative glossopharyngeal block with bilateral 0.2 ml/kg 0.125% bupivacaine was found to be similarly effective in analgesia to bilateral 0.2 ml/kg 0.25% bupivacaine block. In this way, the dose of local anesthetic used can be reduced and the dose-related side effects of local anesthetics can be avoided.