Otelcilik sektöründe ISO 14046'ya dayalı kapsamlı su ayak izinin değerlendirilmesi
Comprehensive water footprint asessment based on ISO 14046 in the hotel industry
  1. Tez No: 907368
  2. Yazar: HAZAL TUĞBA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KULEYİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi, yeşil ve gri su ayak izi, Kirlilik yükü, Tatlı su kaynağı, Blue, green and grey water footprint, Pollution load, Freshwater resource
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Günümüzde artan refah ve gezip görme arzusu insanları seyahat etmeye, yeni yerler keşfetmeye yöneltirken turizm sektörü Türkiye ekonomisine de gelir ve istihdam sağlamaktadır. Ancak, turizm sektöründeki yüksek tüketim doğal kaynakların bilinçsizce yok edilmesine ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Yeryüzündeki hayatın devamlılığı için ihtiyaç duyulan sınırlı ve stratejik doğal kaynağımız olan suyun korunması gerekliliği bu çalışmayı ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada otelcilik sektöründe ISO 14046'ya uygun olarak su ayak izi hesaplaması yapılmıştır. Popüler kültürde ortaya çıkan bu kavram, kurumların marka itibarlarını yükseltmek, sürdürülebilirlik vizyonlarını pekiştirmek ve çevreye yönelik sorumluluklarını yerine getirmelerine katkı sağlamak açısından da önemli hale gelmiştir. Otelcilik sektöründe faaliyet gösteren işletmenin kapıdan kapıya yaklaşımı ile belirlenen organizasyon sınırları içerisindeki faaliyetlerden kaynaklanan su girdi ve çıktıları dikkate alınarak 2021, 2022 ve 2023 yılları için su ayak izi envanter analizi yapılmıştır. Mavi su ayak izinin genel olarak yaz aylarında ve 2022 yılında en yüksek seviyelere çıktığı görülmüştür. Gri su ayak izinde işletmede ölçümleri yapılan parametreler olan KOİ, AKM ve BOİ çoğunlukla gri su ayak izi değerinin bakılıp yüksek sonuçların elde edildiği kirleticiler olup, bu çalışmada da tercih edilerek gri su ayak izi hesabında kullanılmıştır. İşletmede 2021, 2022 ve 2023 yılları için BOİ kirleticisinin su ayak izi diğer kirletici bileşenlere göre daha yüksek olduğundan, toplam gri su ayak izi bu kirleticinin su ayak izi olarak ifade edilmektedir. Yani, tesisin atık sulardaki kirletici derişiminin seyreltme yoluyla sınır değerlere düşürülmesi için BOİ değerleri kadar tatlı suya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda elde edilen sonuçlar sayesinde kurum içi farkındalığı arttırarak kurumsal su yönetimi planına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, rising prosperity and the desire to explore new places have driven the growth of tourism, significantly contributing to Turkey's economy by creating more income and new jobs opportunities. However, this growth also brings some important challenges, such as excessive resource consumption and environmental pollution. The necessity of protecting water, our limited and strategic natural resource essential for the continuity of life on Earth, has brought this study to fruition. In this study, the water footprint of the hospitality sector was calculated in accordance with ISO 14046. This concept, emerging from popular culture, has become significant for enhancing corporate brand reputation, reinforcing sustainability visions, and fulfilling environmental responsibilities. In this activity, water footprint inventory analysis was carried out for the years 2021-2023 by observing the water inflows and outflows resulting from the activities within the organizational movements recorded by the door-to-door approach operating in the hotel industry. It was observed that the blue water footprint generally started at its highest level in the summer months and in 2022. Studies have shown that metrics such as COD, BOD and SS are high in the gray water footprint. Therefore, these parameters were used to evaluate the gray water footprint in this study. The water footprint of the BOD parameter of the enterprise for the years 2021, 2022 and 2023 is at a higher level than other parametres, and the expressed as the gray water footprint of this enterprise. Thanks to the results obtained in this context, it is aimed to contribute to the corporate water management plan by increasing internal awareness.