Cezaevindeki hükümlülerin hakları ve hakların kullanımı
Rights of convicts in prison and the use of rights
  1. Tez No: 907559
  2. Yazar: ONUR SEZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERTAÇ IŞIKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnfaz hukuku, hükümlülerin hakları, hapsetmenin tarihçesi, denetim mekanizmaları, cezanın bireyselleştirilmesi, Execution law, prisoner rights, history of incarceration, control mechanisms, individualization of punishment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışma, hapsetmenin cezaevinde bulunan hükümlü yönünden bir bakış açısı ile ele alınması amacıyla yapılmıştır. Ceza infaz sisteminin yazılı kurallarına odaklı çalışmaların çok sayıda olması yanında, sistemin cezaevinde bulunan hükümlülere bakış açısına odaklı çalışmaların az sayıda olması sebebiyle literatürdeki bu ihtiyaca cevap verilmesi amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, cezalandırma yetkisinin el değiştirmesine dair tarihi bir izlem sunulması amaçlanmıştır. Ardından modern ceza infaz sistemi tarafından cezaevinde bulunan hükümlülerin aynı zamanda bir gün izole edildikleri topluma geri dönecekleri şekilde oluşturulmuş bir ceza adaleti sistemi paydaşı oldukları hatırlatılmıştır. Bu sebeple cezaların bireyselleştirilmesi kavramı ve bireyselleştirmede kullanılan araçlara yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, cezaevinde bulunan hükümlülerin 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun içerisinde sayılan haklarından kısaca bahsedilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde cezaevinde bulunan hükümlülerin haklarından ne ölçüde yararlandıklarının denetlenmesi amacıyla oluşturulan mekanizmalar uluslararası ve ulusal düzeyde gruplandırılarak, bu mekanizmalar içerisinde büyük emeği olmasına karşın denetleme mekanizması olarak öğretide görmezden gelinen meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları gönüllü denetim mekanizmaları adı altında kısaca incelenmiştir. İnceleme sırasında denetim mekanizmalarının raporlarından örnekler verilmiştir. Bu örnekler ile cezaevinde bulunan hükümlülerin haklarından günümüzde etkin şekilde faydalanıp faydalanamadıklarına dair yapmış oldukları şikayetler ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to deal with incarceration from a convicts' point of view. In addition many studies focusing on the written rules of the penal system, this study has been prepared in order to respond to this need in the literature due to less studies focused on the system's perspective on convicts. In the first part of the study, it is aimed to present a historical trace of the change of power of punishment. Then, it was reminded that convicts are stakeholders in a criminal justice system created by the modern penitentiary system in such a way that they will one day return to the society from which they were isolated. For this reason, the concept of individualization of punishments and the tools used in individualization are included. In the second part of the study, the rights of convicts listed in the Law No. 5275 on the Execution of Penal and Security Measures are briefly mentioned. In the third and last part of the study, the mechanisms established to control the extent to which convicts benefit from their rights are grouped at the international and national level, and professional organizations and non-governmental organizations, which are ignored in the doctrine as a control mechanism, although they have great efforts in these mechanisms, are briefly examined under the name of voluntary control mechanisms. During the review, examples of the reports of the audit mechanisms were given. With these examples, it has been tried to reveal the complaints made by convicts about whether they can benefit from their rights effectively today.