Süzme yoğurt üretiminde havuç lifi kullanımı ve bazı özelliklerinin belirlenmesi
The use of carrot fiber in strained yogurt production and determination of some of its properties
  1. Tez No: 907639
  2. Yazar: ÖMER KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN CANKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Süzme Yoğurt, Havuç Lifi, Fonksiyonel Gıda, Strained Yoghurt, Carrot Fiber, Functional Food
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Üretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Diyet lifler genellikle bitkisel kaynaklı olan ve özellikle bağırsak sağlığı için faydalı gıda bileşenleridir. Havuç lifi de bu liflerden bir tanesidir. Bu çalışmada öncelikle havuçtan diyet lif elde edilmiş sonrasında da süzme yoğurt üretiminde kullanılmıştır. Süzme yoğurtlar tam yağlı ve yarım yağlı olmak üzere iki grup olarak üretilmiştir. Bu amaçla her iki grup için de hem kontrol örneği olması açısından sade süzme yoğurt üretilmiş hem de %0.5, %1.0 ve %1.5 oranında havuç lifi içeren süzme yoğurtlar üretilmiştir. Elde edilen süzme yoğurtlar üç hafta boyunca buzdolabında muhafaza edilmiştir. Her hafta örneklerin analizleri gerçekleştirilmiştir. Havuç lifi kullanımı ile randımanın arttığı görülmüştür. Tam yağlı yoğurtlar yarım yağlı yoğurtlara göre daha fazla beğenilmiştir. Yine tam yağlı yoğurtların randımanı yarım yağlı yoğurtlara göre daha yüksek bulunmuştur. Sonuçta duyusal açıdan panelistler tarafından da beğenilen ve teknolojik olarak üstün özelliklere sahip, en az kontrol örneği kadar raf ömrüne sahip havuç lifli süzme yoğurt üretilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dietary fibers are food components that are usually of plant origin and are particularly beneficial for intestinal health. Carrot fiber is one of these fibers. In this study, dietary fiber was firstly obtained from carrots and then used in the production of strained yogurt. Strained yogurts were produced in two groups as full fat and half fat. For this purpose, both plain strained yogurts were produced for both groups as a control sample and strained yogurts containing 0.5%, 1.0% and 1.5% carrot fiber were produced. The strained yogurts were stored in the refrigerator for three weeks. Samples were analyzed every week. It was observed that the yield increased with the use of carrot fiber. Full fat yogurts were liked more than half fat yogurts. Again, the yield of full fat yogurts was found to be higher than half fat yogurts. As a result, it was understood that carrot fiber strained yogurt, which was also liked by the panelists in terms of sensory and technologically superior properties, could be produced with a shelf life at least as long as the control sample.