Çocuk yoğun bakım ünitesinde akut solunum yetmezliği tanısı ile takip edilen hastaların değerlendirilmesi
Evaluation of patients followed for acute respiratory failure in the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 907667
  2. Yazar: NIGAR KHAMEDOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA DİNÇER YILDIZDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Akut solunum yetmezliği, Oksijen, p-ROXİ, Child, Acute respiratory failure, Oxygen, p-ROXI
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde Akut Solunum Yetmezliği Tanısı İle Takip Edilen Hastaların Değerlendirilmesi Amaç: Akut solunum yetmezliği çocuk yoğun bakım ünitelerinin en önemli yatış nedenlerinden biridir. Akut solunum yetmezliğinin temel tedavisi oksijendir. Hastaların bir kısmında hızlı yanıt alınırken, diğer kısmı mekanik bir solunum desteğine ihtiyaç duyar. Çalışmamızda çocuk yoğun bakım ünitesinde akut solunum yetmezliği nedeniyle tedavi alan etiyolojisi, vital ve laboratuar bulguları, kan gazı parametreleri, solunum desteği, verilen tedaviler, hastalarda komplikasyon gelişip gelişmediği ve tedavi başarısının göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2021 - Aralık 2022 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Yoğun Bakım Ünitesinde akut solunum yetmezliği (ASY) nedeniyle tedavi alan 116 hasta dahil edildi. Çalışmaya alınan hastaların bilgilerinin prospektif olarak takip edileceği veri kayıt formuna hastaların demografik özellikleri, yoğun bakım mortalite skorları, akut solunum yetmezliğine neden olan ve altta yatan kronik hastalık, gelişen solunum yetmezliği tipi, pnömonili hastalarda PRESS, bronşiyolitli hastalarda mRDAI skoru, tedavi boyunca vital bulgular (nabız, solunum sayısı, SpO2, FiO2), SpO2/FiO2 oranı, hız-oksijenizasyon indeksi (ROXI) ve variabilitesi (ROXV), kan gazı parametreleri, uygulanan solunum desteği ve medikal tedaviler, beslenme başlama zamanı, sedasyon ve kas gevşetici uygulama süresi, görüntüleme yöntemleri, yoğun bakımda ve hastanede yatış süresi, komplikasyonlar ve mortalite kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza 51 (% 44)'i kız, 65 (% 56)'i erkek olmak üzere median yaşı 23 ay (yaş ortalamaları 44,6±53,2 ay) olan 116 hasta dahil edildi. Çocuk yoğun bakıma yatan hastalarda akut solunum yetmezliği oranı %13,8 idi. En sık görülen ASY nedenleri yabancı cisim aspirasyonu (n=51 % 44) ve pnömoni (n=47 % 40,5) idi. En çok tip 1 solunum yetmezliği (% 98,3 n=114) tespit edildi. Hastalarımızın 102 (% 87,9)'si ilk 48 saatte beslendi. Tedavi boyunca nabız, solunum sayısı, SpO2, SpO2/FiO2, ROXI ve ROX-V'de 1. saatten itibaren anlamlı bir değişiklik görüldü (p152; >62,2 ve >46,2 olduğu saptandı. Tedavi sırasında 6 (% 5,2) hastada komplikasyon gelişti. Hastalarımızın 7 (% 6)'si eksitus oldu. Sonuç: Akut solunum yetmezliği olan çocuk hastalarda erken tanı ve tedavi son derece önemlidir. ASY'i olan çocuklara birçok oksijen verme yöntemleri uygulanmaktadır. Oksijen verme yöntemlerini değerlendirmek için non invaziv ve yatakbaşı hesaplanan S/F oranları ve p-ROXİ indeksi gibi parametreler başarızısızlığı ön görmede çok önemli rol oynamamaktadır, ancak bunların güvenirliliğinin ve etkinliğinin daha kesin bir şekilde belirlenebilinmesi için daha geniş kapsamlı randomize ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Patients Followed for Acute Respiratory Failure in the Pediatric Intensive Care Unit Objective: Acute respiratory failure is one of the most important reasons for hospitalization in pediatric intensive care units. The primary treatment for acute respiratory failure is oxygen therapy. Some patients respond quickly, while others require mechanical respiratory support. This study aimed to demonstrate the etiology, vital and laboratory findings, blood gas parameters, respiratory support and treatments provided, observed complications, and treatment success in pediatric patients treated for acute respiratory failure in the pediatric intensive care unit. Materials and Methods: The study included 116 patients treated for acute respiratory failure (ARF) at Çukurova University Faculty of Medicine, Pediatric Intensive Care Unit between January 2021 and December 2022. A data collection form was created to prospectively collect information about the patients. The form included demographic characteristics, intensive care mortality scores, underlying chronic diseases causing acute respiratory failure, type of respiratory failure developed, PRESS score in pneumonia patients, mRDAI score in bronchiolitis patients, vital signs during treatment (heart rate, respiratory rate, SpO2, FiO2), SpO2/FiO2 ratio, respiratory oxygenation index (ROXI) and its variability (ROXV), blood gas parameters, administered respiratory support, medical treatments, sedation, muscle relaxant application duration, imaging methods, length of hospital stay, complications, and mortality. Results: A total of 116 patients were included, with a median age of 23 months (mean age 44.6±53.2 months), comprising 51 (44%) females and 65 (56%) males. The rate of acute respiratory failure among hospitalized children was 13.8%. The most common causes of ARF were foreign body aspiration (n=51, 44%) and pneumonia (n=47, 40.5%). Type 1 respiratory failure was identified in the majority of patients (98.3%, n=114). Of the patients, 102 (87.9%) were fed within the first 48 hours. Significant changes were observed in heart rate, respiratory rate, SpO2, SpO2/FiO2, ROXI, and ROX-V from the 1st hour onwards during treatment (p152; >62.2 and >46.2, respectively. Complications developed in 6 (5.2%) patients during treatment. Seven (6%) patients experienced mortality. Conclusion: Early diagnosis and treatment are extremely important in pediatric patients with acute respiratory failure. Various oxygen delivery methods are applied in these patients. Parameters such as non-invasive and bedside calculated S/F ratio and p-ROXI index are significant in predicting treatment failure, but more comprehensive randomized and controlled studies are needed to determine their reliability and effectiveness.